fbpx
Foto: Unsplash

IZ UDRUGE BANAKA IMAJU VAŽNO UPOZORENJE: Ne idite na one linkove ako ne želite da vam ukradu osobne podatke

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska udruga banaka (HUB), zbog sve većeg broja prevara i lažnih web oglasa u vrijeme pojačane predblagdanske kupnje, upozorava korisnike platežnih kartica da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupnju, ali ih izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Naime, posljednjih dana na stranicama društvenih mreža su se pojavili oglasi koji potencijalne kupce zlonamjerno navode na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično.

Kada korisnici otvore poveznicu, od njih se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http”, umjesto “https”.


Lažne stranice

“Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Tako ukradeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili”, poručuju iz HUB-a.

Iz udruge stoga ovim putem upozoravaju korisnike da pri kupnji na internetu obavezno sami upisuju web adresu prodajnog mjesta, nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka, prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s “https”, kao u primjeru i klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu.

“Korisnici će tako izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili”, zaključuju iz HUB-a.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.