fbpx
Foto: Pixabay

IZ NAJVEĆE HRVATSKE BANKE IMAJU DOBRE VIJESTI: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana

Autor: Dnevno

Zagrebačka banka (Zaba) je u ponedjeljak najavila da će, slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), od 1. siječnja 2022. sniziti promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima te će se na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečni NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjiti za 0,03 postotna boda, dok će za kredite vezane uz eure kamatna stopa biti manja za 0,02 postotna boda.

Iz Zabe su izvijestili kako će se kod ostalih postojećih kredita, a kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći do smanjenja kamatne stope za po 0,02 postotna boda i za kunske i za eurske kredite.

Najavili su kako će sve svoje klijente do 15. prosinca obavijestiti o navedenom smanjenju, umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Sljedeće usklađivanje 1. srpnja

Napominju kako je od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. godine, ta stopa smanjena već osamnaesti put zaredom te su kamatne stope umanjene između 2,00 i 2,33 postotnih bodova za kune te između 3,11 i 3,18 postotnih bodova za eure, ovisno o vrsti kredita.

Navode kako su za iste vrijednosti smanjene i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci, dodajući da će sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima biti 1. srpnja 2022.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka (HNB).

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.