Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

IVIĆ PAŠALIĆ SE ‘NE BI ŠTEL MEŠATI’ Komentirao poskupljenje koje muči građane: ‘Skok je uistinu nenormalan’

Autor: Dnevno.hr

Veliko je poskupljenje još jednog energenta koji se upotrebljava za grijanje, a radi se o drvenim peletima.

Nekadašnji političar, a danas poduzetnik u drvnoj industriji, Ivić Pašalić, komentirao je ova drastična poskupljenja.

“Skok je uistinu nenormalan, 20 posto je već puno, ovo je jako puno. Okolnosti su nenormalne pa i cijena, a sve je počelo s ruskom agresijom na Ukrajinu i potpunim poremećajem opskrbnih lanaca i poremećajem na energetskom tržištu”, rekao je Pašalić i dodao kako kada raste cijena plina dođe i do poremećaja ostalih energenata.

Kaže, nema peleta iz Rusije, Ukrajine i niza drugih zemalja, a cijene brodskog prijevoza otišle su jako visoko tako da nema ni peleta iz Kanade.

‘Nenormalno vrijeme zahtijeva nenormale mjere’

Uz to, na domaćoj sceni došlo je do porasta svih ulazih troškova u proizvodnji, rekao je Pašalić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Istaknuo je kako je cijena porasla sto posto i kako je to za trošak obitelji dramatično puno. Pozdravlja pomoć Vlade u obliku smanjenog PDV-a s 25 na pet posto, jer, kaže, bez toga bi cijena bila još 20 posto veća. Na pitanje bi li bilo lakše da Vlada zamrzne cijene peleta, Pašalić odgovara: “Vrlo je loše kad Vlada intervenira u normalne tržišne tijekove, nenormalno vrijeme zahtijeva nenormale mjere”, kazao je.

‘Nestašice neće biti’

Kad je riječ o potencijalnom zamrzavanju cijena Pašalić kaže da treba obratiti pažnju na to da je ukupan kapacitet proizvodnje peleta u Hrvatskoj oko 550.000 tona, a godišnja potrošnja je oko 100.000 tona. “Kad se napune domaća skladišta, što sa viškom? Mnogi ljudi su već u ljetnom periodu kupili pelete, sad osjećamo da dolazi do hlađenja potražnje”, kaže Pašalić i tvrdi da nestašice neće biti.




“Smatram da su cijene dosegle svoj vrh”, ponovio je.

O današnjoj političkoj sceni: Ne bi se štel mešati

Na pitanje o današnjoj političkoj sceni odgovorio je kratko: “Ne bi se štel mešati”, no dodao je kako smatra da na području gospodarstva koje prati, stvari idu solidno.

“Najveći problem Vlade je što ima slabe protivnike. Oporbena politička scena je slaba i tanka”, kazao je.




Za današnji HDZ kaže da je to “potpuno druga priča, druga vremena i okolnosti”. Na pitanje o povratku u politiku kratko je odgovorio: “Hvala”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.