ISTRAŽILI SMO: Ovo su pravi problemi oko oprosta dugova!

Autor: Marko

Zanemarimo sad na trenutak da je na rubu znanstvene fantastike da će ova mjera zbilja pomoći čak 60.000 ljudi, i da pomogne, to će i dalje biti samo kap u moru od 320.000 blokiranih koji su bez perspektive i bez posla.

Od 1. veljače građani će se moći prijaviti za oprost dugova i Vlada je procijenila da je to “spas” za 60 tisuća građana koji imaju dug manji od 35.000 kuna. Međutim, odmah možemo reći da je to preoptimističan zaključak Vlade RH jer kad pogledate koliko su rigorozni uvjeti za to da uspješno ostvarite oprost dugova, vjerojatno će ta brojka u stvarnosti biti puno manja. Krenimo od toga za koga država zapravo smatra da toliko teško živi da mu se trebaju oprostiti dugovi.

U blokadi bar jednu godinu
Prvi uvjet za to da zatražite oprost dugova je da ste godinu dana u blokadi, a vjerojatno ima puno onih građana koji još od početka financijske krize “plivaju oko nule” iz straha da će ostati bez krova nad glavom pa prose, skupljaju boce, posuđuju od rodbine, prijatelja… U biti, uzimaju novac od bilo koga samo ne od banke. Naravno, oni nisu socijalni slučaj, ali možemo komotno reći da je to težak život. Samo ne dovoljno težak da im država progleda kroz prste.

Dug ne smije prelaziti 35.000, a plaća 2500 kuna
Ovo je stavka koju se može razumjeti, ali savršen je prikaz toga da je ova mjera zapravo kratkoročno rješenje. Visina duga ne smije prelaziti 35.000 (10.000 kuna bankama i teleoperaterima, a 25.000 državnim i javnim poduzećima) kuna i to je prihvatljivo, ali ideja da primanja ne smiju biti veća od 2.500 kuna za samca i 1.250 kuna po uzdržavanom članu obitelji jednostavno je previše rigorozna mjera.

Za početak, izuzmemo li zaštićene račune, blokirani zapravo ne smiju imati novac na svom računu jer bi država to mogla smatrati ušteđevinom, štednjom, imovinom i slično. No što ako netko napravi nešto od gore spomenutih stvari da bi taj mjesec mogao preživjeti? Hoće li netko provjeravati je li on posudio novac, isprosio ga ili nešto slično? Pretpostavljamo da neće jer takve stvari ne provjeravaju ni za one koji nisu blokirani, ali nitko to dosad nije rekao jer nitko zapravo ne zna da li se “novac u čarapi” računa kao ušteđevina.

Samo nekretnina u kojoj živite!
Po zadnjim saznanjima, jedina prava imovina koju ljudi smiju imati je stan u kojemu žive! Srećom, za ovu mjeru oprosta mogu aplicirati oni koji primaju socijalnu naknadu ili invalidninu, no to ne znači da će ju i dobiti!

Sad kad smo pokrili tko sve ima pravo tražiti oprost dugova, sad ćemo pogledati tko sve ima pravo odbiti da oprosti nekome dugove. Naravno da su se banke i teleoperateri opet pokazali kao proračunati jer su priliku osmišljavanja Sporazuma s državom ubacili par stavki koje su jednostavno podmuke.

Banke mogu bilo kome odbiti oprost duga!
Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček rekao je da banke imaju pravo proučavati sve slučajeve pojedinačno i na temelju vlastite procijene odbiti koga god ih je volja. Možemo samo špekulirati koliko dugova će oni zapravo oprostiti.




Teleoperateri će opraštati samo “socijali”, a ostalima odgoditi!
Neće samo banke naći način da ipak ponekad i zarade koju kunu. Čini se da će teleoperateri opraštati samo onima koji primaju socijalnu pomoć dok će većini samo odgoditi dug na godinu dana. To ne znači da će se netko izvući iz gomile dugova, a ako su mu ukupna primanja prosječnog samca bila tek 2.500 kuna zadnja tri mjeseca, to znači da ni za godinu dana od odgode neće biti u ništa boljoj poziciji da plati, samo godinu dana neće razmišljati o tome.

Zanemarimo sad na trenutak da je na rubu znanstvene fantastike da će ova mjera zbilja pomoći čak 60.000 ljudi, i da pomogne, to će i dalje biti samo kap u moru od 320.000 blokiranih koji su bez perspektive i bez posla, a sa svakim mjesecom i s većim dugom. Naravno, ostaje još jedno pitanje. Kakvu poruku oprost dugova šalje prema onima koji su uredno plaćali sve svoje račune?!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.