Centar zlata

Isplativije od narodnih obveznica i trezorskih zapisa: zašto štediše hrle ovom obliku ulaganja?

Autor: Promo

Visoka inflacija kojoj svjedočimo već neko vrijeme iz mjeseca u mjesec obezvrjeđuje novac građana. Bilo da se radi o gotovini ili novcu na bankovnom računu, novčana štednja svakodnevno gubi svoju kupovnu moć jer je za isti iznos moguće kupiti sve manje proizvoda.

Kako bi zaštitili vrijednost svog novca, štediše se okreću ulaganju u razne oblike imovine. Nedavno su u Hrvatskoj postala popularna ulaganja u državu putem narodnih obveznica i trezorskih zapisa, ali postoji oblik imovine koji se više isplati i donosi brojne druge pogodnosti, a to je ulaganje u investicijsko zlato.

Isplati li se zlato više od trezoraca i obveznica?

Kada govorimo o isplativosti ulaganja, najbitniji je prinos ili zarada koju neki oblik ulaganja donosi investitoru. Pogledamo li obećani prinos na državne oblike ulaganja poput narodnih obveznica i trezorskih zapisa, možemo vidjeti da je zarada manja od 4% na godišnjoj razini, što nije dovoljno ni da pokrije godišnju stopu inflacije koja je prošli mjesec iznosila 4.1%.

S druge strane, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8% godišnje, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od mnogih drugih oblika ulaganja. Ne čudi stoga da potražnja za investicijskim zlatom u fizičkom obliku zlatnika i zlatnih poluga neprestano raste.

Centar zlata

Osim veće zarade, zlatnici i zlatne poluge privlačni su štedišama jer se radi o obliku ulaganja koji je u potpunosti oslobođen poreza, vrlo je likvidan (moguće ih je zamijeniti za novac bilo kada i bilo gdje kroz otkup zlata) te je lako prenosiv i neovisan. Dok su narodne obveznice i trezorski zapisi zapravo način na koji štediše posuđuju novac državi s nadom da će ga dobiti nazad, investicijsko zlato ne ovisi ni o državi ni o bankama.

Je li sada pravo vrijeme za kupnju zlata?
Iako cijena zlata u pravilu u dugom roku ima trend rasta pa nije pretjerano bitno u kojem trenutku investitor kupuje zlatne poluge i zlatnike, postoje određeni periodi u kojima je taj rast izraženiji. Radi se o periodima velikih neizvjesnosti poput recesija, inflacije i geopolitičkih napetosti.

Zlato ima reputaciju “sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima” pa potražnja za žutim plemenitim metalom uvijek raste kada je nestabilnost izražena. U posljednjih pet godina u kojima smo svjedočili pandemiji, inflaciji i ratovima cijena zlata je stoga narasla više od 60%, što je ulagačima donijelo pozamašnu zaradu.

S obzirom da brojne ekonomske i geopolitičke nestabilnosti traju i dalje, a svijet možda hrli u novu globalnu recesiju, potražnja za zlatom opet probija vrhunce, kao i njegova cijena. Mnogi analitičari stoga smatraju kako je sada posebno isplativo vrijeme za kupnju zlatnika i poluga.
Centar zlata

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga, zlatnika i zlatnih kompleta

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Centar zlata

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.