en.wikipedia.org

Iran odbacio dolar kao sredstvo plaćanja za svoju naftu!

Autor: Zoran Meter

Najnovija iranska poslovna odluka svakako pogoduje i europskim kompanijama pa je za vjerovati kako će se trend rasplate u eurima proširivati i na ostale segmente međusobnog poslovanja, i izvan onog energetskog.

Teheran je donio odluku o odbacivanju dolara kao sredstva plaćanja za izvoz svoje nafte u zemlje Europske unije. Umjesto dolara, ugovori i isplate obavljat će se u eurima po tečaju koji između te dvije valute vrijedi na dan isporuke.

To je prošli tjedan izjavio predstavnik iranske državne naftne tvrtke National Iranian Oil Co (NIOC), a prenio Reuters. Istodobno je izjavio kako je ta odluka donesena iz političkih razloga.

Trenutačno je o prodaji nafte na bazi eura Iran potpisao suglasnost s francuskim naftnim divom Total, španjolskom tvrtkom Cepsa, švicarskom grupacijom Litasco (tvrtka-kćer Lukoila), kao i ruskim Lukoilom koji se suglasio baviti preprodajom iranskog „crnog zlata“ na svjetskom tržištu.

Osim toga, iranske vlasti žele iskoristiti eure i svojih posrednika zaduženih za izvoz iranske nafte, poglavito u Indiju, a koje duguju Teheranu 6 milijardi dolara.

Rukovoditelj tvrtke Qamar Energy iz Dubaija Robin Mills pretpostavlja, kako je takva odluka Teherana možda rezultat aktivnog investiranja europskih tvrtki u Iran, a koje je upravo u tijeku.

Međutim, puno prije je riječ o kombinaciji političkih i financijskih razloga. Iran, poput Rusije i Kine, nastoji smanjiti ovisnost o američkoj valuti i tako sniziti mogućnost destabilizacije svog gospodarstva i financijskog sektora posredstvom valutnih manipulacija.

Podsjetimo, kako je još i bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad želio odbaciti dolar i uvesti euro, pri čemu je dolar nazvao „bezvrijednim papirom“. Ali tada su geopolitički uvjeti bili potpuno drukčiji nego danas i to Iranu nije bilo omogućeno.




Najnovija iranska poslovna odluka svakako pogoduje i europskim kompanijama pa je za vjerovati kako će se trend rasplate u eurima proširivati i na ostale segmente međusobnog poslovanja, i izvan onog energetskog.

Autor:Zoran Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.