fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

IPAK NIJE TAKO LOŠA POSLOVNA SITUACIJA U 2020. samo 39 posto poduzeća imalo je lošije poslovanje

Autor: Sanja Plješa

U istraživanju Američke gospodarske komore (AmCham) o poslovnom okruženju u Hrvatskoj vidljivo je kako je 39 posto poduzeća imalo lošije poslovanje u prošloj godini u odnosu na 2019., no gotovo identičan postotak poduzeća, 38,5 posto prošlogodišnju poslovnu situaciju ocjenjuju boljom, objavila je AmCham.

To istraživanje, koje je provedeno u razdoblju od 17. prosinca 2020. do 1. veljače ove godine, uključilo je 135 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj, koje su ujedno članice AmChama.

Govoreći o padu poslovanja, izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić na konferenciji za novinare rekla je kako je to bilo očekivano.


Ipak, dodala je, kako je uočen značajan postotak poduzeća s rastom poslovanja u ovoj godini,

Andrea Doko Jelušić istaknula je kako ti podaci “vjerojatno nisu reprezentativni za cijelu Hrvatsku jer su članice AmChama i tvrtke iz sektora za koje se može pretpostaviti da su u 2020. ostvarili rast, poput farmaceutike i IT industrije”.

Uspoređujući rezultate istraživanja s prethodnim godinama, vidljivo je kako je od 2017. do 2019. bio značajno veći broj poduzeća, i to od 65 do 72 posto koja su odgovorila da su u tom razdoblju imala bolje poslovanje nego u godini ranije.

Analizirajući poslovanje poduzeća u prošloj godini, istraživanje je pokazalo kako je dvije trećine ispitanih zabilježilo pad u poslovanju do 30 posto. Za 23 posto ispitanih pad je iznosio između 30 i 60 posto, dok je 10 posto poduzeća zabilježilo pad u poslovanju veći od 60 posto.

Andrea Doko Jelušić osvrnula se i na broj zaposlenih te naglasila kako je pozitivno to što se u 2020. godini kod većine tvrtki, njih 52 posto, zadržao isti broj zaposlenih.

Kod 32 posto tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju broj zaposlenika je rastao, navela je. Ipak, u odnosu na ranije godine, prisutan je značajan pad onih koji su dodatno zapošljavali, a primjerice u 2019. taj postotak poduzeća iznosio je 55 posto.
U istraživanju je bilo riječi i o poslovnom okruženju, odnosno iskustvu poslovanja u Hrvatskoj, a nešto više od 55 posto ispitanika ocijenilo ga je dobrim ili vrlo dobrim. Manji broj ispitanika, njih 39 posto ocijenilo ga je prosječnim, a nešto više od pet posto lošim.

Iako koronakriza još uvijek traje, 74 posto članica AmChama u sljedeće tri godine planiraju širenje poslovanja u Hrvatskoj. Samo manji broj, njih četiri posto planira smanjenje poslovanja.

Andrea Doko Jelušić je istaknula kako je dobra vijest i to da čak 64 posto ispitanika namjerava u sljedeće tri godine zapošljavati nove ljude. U tom razdoblju 12 posto poduzeća planira smanjiti broj zaposlenih.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.