fbpx
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

INSPEKTORI PROVJERAVAJU TRŽNICE ŠIROM HRVATSKE: Saznali su i gdje nas prodavači najviše varaju

Autor: Dnevno.hr

Do kraja ovog mjeseca uz voće i povrće na gradskim tržnicama možda naletite i na kojeg inspektora koji u akciji “Što i od koga kupuju, važno je građanima” provjeravaju što se sve prodaje hrvatskim građanima.

Iz Državnog inspektorata objašnjavaju kako se u nadzor krenulo još krajem rujna s veletržnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Nadziralo se sve, od prijave radnika, do higijene prostora, opreme i djelatnika, preko sanitarnih iskaznica. Osim turističkih, poljoprivrednih, tržišnih i sanitarnih inspektora, pregledavali su inspektori rada i radnih odnosa te oni zaduženi za zaštitu okoliša.

U sklopu akcije su utvrđene 93 povrede propisa, a za 44 inspektori su primijenili načelo oportuniteta, objašnjavaju za Večernji list iz Državnog inspektorata.

Na mjestu naplatili 13 kazni

Naime, inspektori su u gotovo polovici slučajeva omogućili ispravak nepravilnosti tijekom nadzora, što im zakon i omogućuje.

Također, uputiti će 20 prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka nadležnim sudovima, a na samom mjestu su naplatili 13 kazni. 

Utvrđene su povrede zakona kada veletrgovac nije osigurao isprave o stanju robe za kontrolirano voće i povrće, neisticanje imena tvrtke, neispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta, zatim povrede odredbi Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno sanitarno-tehnički nedostaci, nepostojanje deklaracija na voću i povrću, tj. ono nije u skladu s tržišnim standardima, trgovac nije bio upisan u Upisnik proizvođača voća i povrća, a bilo je i povreda odredbi Zakona o zaštiti na radu te povreda koje se odnose na neodgovarajuće zbrinjavanje otpada, kažu u Inspektoratu-

Sanitarni inspektori su pronašli nekoliko slučajeva u kojima zaposlenici nisu obavili zdravstveni pregled, a posebno su se na zagrebačkim placevima, objasnio je pročelnik Područnog ureda Zagreb Državnog inspektorata Robert Kober.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.