fbpx
Foto: Pexels

INSPEKCIJA NAGAZILA FRIZERKU! Astronomska kazna zbog ovoga? ‘Dobrodošli u eurozonu’

Autor: I.G.

Državni inspektori haraju posovnicama i salonima diljem Hrvatske, s namjerom da stanu na kraj “neopravdanim” povećanjima cijena. Tako su od 1. siječnja već utvrdili i sankcionirali velik broj prekršaja, a brojne su udruge upozoravale kako ovakva politika prema poduzetnicima vodi ka potpunoj ekonomskoj propast. Jedan takav slučaj dolazi iz zagrebačkog frizerskog salona.

Naime, jedna članica Facebook grupe “Udruga Glas poduzetnika” objavila je fotografije prekršajnog naloga za jedan frizerski salon u Zagrebu. Prema fotografijama objavljenim u Facebook grupi, izrečena je kazna od 1990,84 eura pravnoj osobi i 1327,23 eura odgovornoj osobi, a kao razlog navedeno je povećanje cijena.

Foto: Screenshot

“U frizerskom je salonu bojanje i frizura kratke kose do 50 ml naplaćivano 150 kuna, odnosno 19,91 eura, a nakon nove godine taj je iznos bio 150,69 kuna, odnosno 20 eura. Povećanje je to od 0,45%. Žensko šišanje prije Nove godine je iznosilo 50 kuna, odnosno 6,64 eura, a 1.1.2023. godine taj je iznos bio 52,74 kune odnosno 7 eura. Utvrđeno je povećanje od 5,42 posto”, stoji u prekšajnom nalogu.


U rješenju se navodi i kako je frizerka navela da su cijene nekih usluga znatno snižene. Tako je navela da je “frizura kratke kose 1 bila 50 kuna, a sada je naplaćuje 4 eura, a to je znatno manje u odnosu na prošlu godinu”.

Foto: Screenshot

“Izjavljuje da su cijene koje je povećala zbilja minimalno otišle gore te ističe farbanje gdje je znatna stavka cijena same farbe”, stoji u rješenju.

“Dobro došli u eurozonu!

P.s. naravno da se cijenjeni inspektorat fokusirao na “povećanje cijena” i totalno ignorirao stavke u cjeniku koje su “zaokružene ” na manje.

Također, “poskupljenje” je potkrijepljeno dokazom o povećanju troškova.

Npr. Čistoća 9 mjesec 95kn 11mj 160kn, elektra 3 mjesec 360kn 9 mjesec 980kn
Povećanje bruto plaće 1.1 za 8%

Totalni ignor, evo ti prekršaj bez zakonskog prava na upozorenje prvo”, napisala je frizerka u objavi.

Podsjetimo, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) do nedjelje je obavila 1145 nadzora, a u čak 25,2 posto slučajeva bilo je “neopravdanog” povećanja cijena, a za još 163 nadzora se utvrđuju činjenice. Inspektori su u nadzore krenuli 5. siječnja, kada je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u RH.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.