Foto: Pixabay

INFLACIJA U NJEMAČKOJ RUŠI REKORDE: Krivac su energenti, a tvrtke najavljuju nova poskupljenja u sljedeća tri mjeseca

Autor: Dnevno.hr

Godišnja inflacija u Njemačkoj u 2021. godini je dosegnula najvišu razinu od 1993. godine, odražavajući oporavak gospodarstva od pandemijske krize, pokazali su u srijedu podaci državnog statističkog ureda.

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su za 3,1 posto u 2021., što je njezina najviša razina u gotovo 30 godina, objavio je Destatis.

Čelnik Destatisa Georg Thiel objašnjava kako je glavni razlog rasta cijena u prošloj godini niska poredbena osnovica u 2020., ponajprije zbog privremenog sniženja stope PDV-a i pada cijena energenata u razdoblju urušavanja potražnje zbog mjera suzbijanja zaraze covidom 19.

I Njemačka se, kao i ostatak svijeta, mučila s poremećajima u nabavnim lancima zbog naglog otvaranja potražnje nakon pandemijskog šoka.

U prošloj godini, najviše su poskupjeli energenti, 10,4 posto što je dvostruko veći rast nego godinu prije.

U srijedu objavljeno istraživanje njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazuje kako se tvrtke i potrošači moraju pripremiti za daljnje povećanje cijena u 2022., a velika većina poslovnih čelnika je u anketi rekla kako se spremaju podići cijene u iduća tri mjeseca.

Gotovo svi sektori gospodarstva bilježe vrlo visoke vrijednosti indeksa, a najveća je u maloprodaji, gdje je dosegnula 60 bodova.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.