fbpx
Goran Kovacic/PIXSELL

INFLACIJA U EUROZONI! STIGAO RAST CIJENA: Evo što čeka Hrvatsku! Tek je nekoliko sretnih država gdje su cijene pale

Autor: V.K

U Europskoj uniji znatnije su porasle potrošačke cijene u siječnju, dok su u Hrvatskoj stagnirale.

Rezultat je to ubrzane inflacije, pa su tako u eurozoni potrošačke cijene porasle na godišnjoj razini prvi puta od srpnja prošle godine.

Godišnja stopa inflacije na razini EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u siječnju 1,2 posto, nakon 0,3 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda. U siječnju 2020. godine iznosila je 1,7 posto.

Zemlje u kojima su cijene najviše porasle

Najviše je poskupjela svježa grana, za dva posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, dok su cijene energenata pale za 4,2 posto.
U usporedbi sa siječnjem 2020. godine potrošačke cijene porasle su u 20 zemalja.

Najgore je prošla Poljska gdje su cijene porasle za 3,6 posto. Nakon nje slijede Mađarska i Češka s rastom cijena od 2,9 odnosno 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Stanje u Hrvatskoj 
U Hrvatskoj su s druge strane cijene u siječnju nepromijenjene u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prosincu 2020. bile su niže 0,3 posto, iznimka je tek niža razina cijena u studenom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U siječnju prošle godine bile su više 1,8 posto nego u istom mjesecu godine ranije, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Nekima su cijene i pale

Najveći pad cijena na godišnjoj razini ponovno je imala Grčka, od 2,4 posto. Slijede Slovenija i Cipar, s padom cijena za 0,9 odnosno 0,8 posto.
Pad cijena blaži od jedan posto imale su i Latvija, Bugarska i Irska, za 0,5 odnosno 0,4 i 0,1 posto.

 

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.