fbpx

INFLACIJA RASTE, GRAĐANI U STRAHU ŠTO ĆE BITI S NJIHOVIM NOVCEM: Je li moguće da postoji bolja zaštita za naš novac od zlata?

Autor: Dnevno.hr

Inflacija raste i postaje jednako velika prijetnja kao koronavirusm neki će reći i veća. Jedan od najuglednijih svjetskih investitora Paul Tudor Jones kaže da  kriptovalute vidi kao bolju zaštitu od inflacije od zlata.

Koliko su povezani, najbolje se vidjelo u srijedu, 10. studenoga, kada je samo pet minuta nakon što je objavljen podatak o inflaciji u SAD-u bitcoin uzletio na svoju rekordnu vrijednost od 69.044 dolara, piše T portal.

Barem kada je riječ o financijskim tržištima, izgleda kako se promijenio i povijesni kontekst. Naime, zlato kao ulaganje koje štiti od inflacije općenito je u povijesnom kontekstu raslo s brzim rastom potrošačkih cijena, dok sad stvari stoje bitno drugačije te je zlato izgubilo osam posto na vrijednosti ove godine u usporedbi s čak 200 posto jednogodišnjeg uzleta bitcoina.

Kako je bitcoin u osnovi deflacijska imovina, te ga građani zemalja s nestabilnim klasičnim valutama sve više koriste kao zaštitu vrijednosti od hiperinflacije i rastućih troškova svakodnevnih roba i usluga.

Naime, za razliku od klasičnih valuta, kriptom se ne može manipulirati u istoj mjeri promjenom kamatnih stopa i povećanim tiskanjem novca te ponuda bitcoina nikada neće premašiti 21 milijun, što ga čini atraktivnim čuvarom vrijednosti koja je otporna na inflaciju.

Ipak, njegova volatilnost, čemu smo bili svjedoci zadnjih dana, mu je najveći problem.

Zlato i dalje ima povjerenje ulagača

Kritičari tvrde da je glavni razlog povećane količine institucionalnog novca na kriptotržištu ukupna aprecijacija cijena kriptovaluta tijekom vremena te je unatoč velikom padu na oko 30.000 dolara u srpnju, bitcoin je i dalje bio u porastu od dva posto u ovoj godini te je u kolovozu njegov  godišnji dobitak porastao na 300 posto.

Nakon velikog pada bitcoina u svibnju mnogi su ulagači požurili kupiti zlato, gledajući na kriptovalute kao na nerazvijeni sektor koji se nije pokazao kao stabilna klasa imovine niti sigurno utočište za pohranu vrijednosti.
Važno je napomenuti kako svaka imovina koja se koristi kao čuvar vrijednosti novca za vrijeme inflacije, mora imati veliko povjerenje ulagača, a to zlato ima, a kriptovalute nemaju.

Inflacija nije uvijek loša, ali jednom kada postane previsoka i stvari izmaknu kontroli, na pomolu je katastrofa.

Kriptovalute bi u teoriji teško mogle figurirati kao zaštita od inflacije, no u praksi se to ipak događa jer usprkos svojoj volatilnosti, nisu gubile na duge staze na vrijednosti.

U svakom slučaju, iako je razumno pretpostaviti da će kriptovalute pomoći portfelju da preživi inflaciju, kupnja trezorskih vrijednosnih papira zaštićenih od inflacije mnogo je sigurniji pristup iako potencijalno daleko manje profitabilan.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.