Industrijalci: Ovo je put prema konačnom uništenju hrvatske industrije

Autor: dnevno.hr

Šokiran sam! Sada je cijena plina za našu industriju identična svjetskoj cijeni. Mi smo u totalnom raspadu sustava i prvi put u svojoj poslovnoj karijeri ne znam što trebam učiniti, kaže Ivan Miloloža.

Nakon što je INA podigla cijenu plina 20 posto za velike, povlaštene, industrijske potrošače, industrijalci su se pobunili. Ovu uskršnju čestitku iz INA-e, nazvali su konačnim udarom na hrvatsko gospodarstvo, koje će odvesti ka potpunom uništenju naše industrije. Ovaj gospodarski Armageddon donijeti će, smatraju stručnjaci, nova poskupljenja i nove otkaze, a zemlja će još dublje potonuti u recesiju.

Nekonkurentnost hrvatskih proizvoda sve je veća

INA je potvrdila poskupljenje, koje je, kažu, u skladu s eskalacijskom formulom koja, između ostalog, prati i cijene naftnih derivate, te tečaja dolara. S obzirom da je vrijednost naftnih derivata porasla za 13 posto u odnosu na prvu tromjesečje, a dolar za 7,37 u odnosu na kunu, iz INA-e kažu da su morali reagirati.

– Šokiran sam! Sada je cijena plina za našu industriju identična svjetskoj cijeni. Mi smo u totalnom raspadu sustava i prvi put u svojoj poslovnoj karijeri ne znam što trebam učiniti – izjavio je za Večernji list Ivan Miloloža, direktor Munje, te dodao kako ozbiljno razmišlja o preseljenju proizvodnje iz Hrvatske.

S njim se slaže i Vladimir Ferdelji, direktor Elektronkontakta, koji kaže da je sad još veća nekonkurentnost hrvatskih proizvoda u odnosu na strane.

– Očekujem da nakon ovoga i HEP podigne cijene struje jer se mnoge termoelektrane koriste plinom kao energentom. Zbog skupljih energenata rastu troškovi proizvodnje, a tečaj kune i dalje jača kako bi se uvoznim proizvodima povećala konkurentnost – kaže Erdelji.

Kada se uništi industrija, tko će dati novac građanima?
Ovo je treće takvo poskupljenje od siječnja prošle godine, pa sad možemo reći kako se radi o ukupnom poskupljenju od 73 posto.

Boris Garaj, director tvrtka Hartmann, poduzeća s 90 posto izvoza, smatra da cijelu situaciju dodatno otežava pretjerano jaka kuna.

– Ovime je zadan konačan udarac izvoznoj proizvodnji. Odnos cijena za građane i industriju u drugim državama puno je povoljniji u korist industrije, pogotovo za kupce koji se, kao mi, koriste plinom 340 dana po 24 sata u godini. Kada se uništi industrija, ionako neće biti nikoga da daje novac građanima za plin – zaključuje Garaj.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.