Foto: INA

INA u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ina je danas izvijestila o puštanju prve plinske bušotine u Egiptu. Kako se navodi u priopćenju, nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku East Damanhur u delti Nila, plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq, koje se nalazi u blizini, i puštena u proizvodnju 26. rujna 2023.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

INA je 2021. godine ušla u koncesiju East Damanhur kao 20-postotni partner s operatorom
Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy te su ove godine završile istražne aktivnosti. Inin udio u početnoj proizvodnji iznosi približno 200 boe dnevno.


Ponosni na projekt

“Egipat je Inino ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na
kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt jer je to prvi put da u Egiptu
proizvodimo plin”, rekla je tom prilikom predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

Banke dižu kamate na štednju građana: Ovdje ćete vidjeti gdje vam je najbolje staviti novac

INA provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989., pri čemu je usredotočena uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na ukupno četiri proizvodne koncesije – North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus također u Zapadnoj pustinji. Proteklih godina povećala je ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner s prosječnom proizvodnjom od 1737 boe dnevno u prvih šest mjeseci 2023. te ulaganjem od 53,8 milijuna eura od 2020. godine.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.