Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Imate li hrabrosti kupiti ovu nekretninu: Stan u centru Zagreba se prodaje za 500 eura po kvadratu

Autor: Ivana Jurišić

Otkako su cijene nekretnina na nekim mjestima porasle i za 50 posto u samo nekoliko godina, javne dražbe postaju sve popularniji način kupovanja nekretnina. Kako je običnim građanima postalo sve teže doći do stana i kuće, sve je manje onih koji zaziru od kupovine nekretnina na ovaj način.

Danas je kupnja nekretnina putem javne družbe puno jednostavnija nego prije kada se sve radilo na sudu. Nekretnine se također mogu kupiti i kreditom.

Možete uštedjeti i 70 posto

Kupnjom nekretnine na ovrsi možete se uštedjeti i do 70 posto od njezine tržišne cijene, kao što se vidi na primjeru stana u centru Zagrebu koji se trenutačno prodaje za početnu cijenu od 47.107,75 eura. Riječ je o stanu u potkrovlju, površine 96,80 m2 na Trgu kralja Petra Krešimira IV. kojega biste teško mogli naći i za tri puta višu cijenu bez obzira na to u koliko lošem stanju bio.

Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Svi oni koji žele pristupiti dražbi, moraju imati odgovarajući Finin digitalni certifikat (normalizirani/autentikacijski te kvalificirani/potpisni) i popuniti pristupnicu za korištenje servisa e-Dražba. Dražbi možete pristupiti osobno ili preko odvjetničkog ureda.

Ako se odlučite na ovaj način kupovine stana ili kuće, to ne znači da ćete moći odmah doći u stan. Na dražbi se često prodaju stanovi u kojima još uvijek žive bivši stanari koje je potrebno deložirati. Tako se zna dogoditi da novi vlasnik ne može ući u nekretninu godinama, iako je po zakonu dužan plaćati vodu, struju i sve ostale komunalije.

Jedna od onih koja je imala loše iskustvo s dražbama je i Renata koja je prije 14 godina kupila stan u Splitu u koji onda nije mogla ući devet godina.

“Znali smo da ćemo imati problema sa izbacivanjem podstanara iz stana, ali da ćemo imati takve probleme, nije nam bilo ni na kraj pameti. Podstanarka je bila žena od šezdesetak godina koja je zajedno sa svojim sinom potpuno demolirala stan prije posljednje deložacije. Uzeli su sjekiru i uništili sve što su uništiti mogli. Nije bilo nijedne pločice, nijednog komada namještaja koji je preživio njihov pohod”, priča nam Renata.
Stan u Dubrovniku za 57 tisuća eura

Na naše pitanje bi li opet napravila istu stvar kaže da nije sigurna.

“Tih devet godina ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju. Financijski smo na dobitku jer stan vrijedi i nekoliko puta više nego kada smo kupili, ali jednostavno ne znam”, kaže.

Renatina priča ne znači da se na dražbama ne može dobro proći. Ako imate novca i sreće, na dražbama možete kupiti stan, kuću, auto, poslovni prostor ili zemljište po jako povoljnim cijenama.
Ovoliko se zarađuje u poslovnicama Lidla, dm-a i Kauflanda

U Hrvatskoj se trenutačno na dražbama prodaje 156 stanova i kuća. Tako u Dubrovniku možete kupiti stan površine 69,94 m2 za početnu cijenu od 57.410,40 eura. Dobro možete proći i u Splitu gdje se trenutačno prodaju dvije nekretnine ispod 70 tisuća eura. Prvi je stan površine 79,35 m2 koji možete kupiti za početnu cijenu od 53.170,28 eura, dok je drugi stan površine 38,65 m2 u Kupreškoj ulici koji možete kupiti za početnu cijenu od 61.264,84 eura. Cijene su povoljne, pitanje je samo imate li hrabrosti.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.