fbpx
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IMAMO LI RAZLOGA ZA ZABRINUTOST? Inflacija najviša od ožujka 2013. godine!

Autor: Dnevno.hr

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak pokazuju da su potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine. Tako su potrošačke cijene u odnosu na kolovoz više za jedan posto, a u prvih devet mjeseci prosječna stopa inflacije dosegnula je 1,8 posto.

U travnju ove godine je zabilježen prvi veći rast inflacije, za 2,1 posto, što je tada bila najviša stopa od kolovoza 2018. godine. Ta stopa rasta se zadržala na istoj razini i u svibnju, dok je u lipnju blago usporila na dva posto, da bi u srpnju porasla na 2,8 posto, pa u kolovozu ubrzala na 3,1 posto.

Najviši rast cijena u rujnu, gledajući na godišnjoj razini, zabilježen je u kategoriji prijevoza, 10,8 posto. On je uvelike generiran u kategoriji goriva i maziva (+21,6 posto godišnje) odražavajući rast cijena na svjetskim robnim burzama sirove nafte, ali rasle su cijene i u ostalim potkategorijama poput usluga prijevoza koji se, navode analitičari Raiffeisen banke, te se zasigurno može povezati s rastom potražnje i normalizacijom putovanja.

Ulja i masti poskupjeli 18,5 posto

To je primjetno i kod kategorije restorana i hotela gdje su samo cijene usluge smještaja na godišnjoj razini porasle 4,3 posto.

Nastavile su rasti i cijene hrane koje su na godišnjoj razini rasle 2,9 posto. Tako je osim ulja i masti s godišnjim porastom cijena od 18,5 posto, snažan rast zabilježen je kod povrća (8,4 posto) te mlijeka, sira i jaja (4,3 posto).

Najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena u rujnu u odnosu na kolovoz imale su cijene odjeće i obuće (0,97 posto) koje su na mjesečnoj razini porasle 17,1 posto.

Analitičari RBA govore kako bi inflacija u posljednjem tromjesečju trebala ostati na povišenim razinama dok se vrhunac inflatornih pritisaka očekuje u prvom tromjesečju 2022, a uz pretpostavku normalizacije globalnih lanaca opskrbe isti bi se trebali smiriti u drugoj polovici 2022.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.