Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

IMA NEŠTO PUNO GORE OD CIJENE GORIVA! ‘To me više plaši’: Stručnjak zabrinut, više nikada neće biti isto

Autor: Dnevno.hr

Energetski analitičar Igor Grozdanić je u razgovoru za RTL komentirajući vladino zamrzavanje cijena goriva rekao kako je to bio jedini potez koji je u ovom trenutku mogla napraviti.

“To je vatrogasna mjera, svi smo toga svjesni. Hoće li biti rezultata, osobno malo sumnjam. Vidjet ćemo što će biti za dva tjedna, ali danas je kako je”, kazao je Grozdanić ističući kako su oni koji se bave time još prije mjesec dana očekivali ovako visoke cijene.

“Osobno sam predvidio da će cijene početi rasti 1.6. jer je ljetna sezona i jako puno naših građana i Europe i Hrvatske je na cestama. Svi idu na godišnji, potražnja za naftnim derivatima raste, a ona je ograničena u ponudi. Ne samo da manjka ruske nafte, nemamo ni dovoljno rafinerija u okruženju jer u zadnjih 5 godina su se one na neki način smanjile, smanjili su se kapaciteti i neke su ukinute. Ponuda i potražnja je trenutno veća i cijene idu gore”, kazao je Grozdanić.

‘Ne treba dirati u tržište naftnih energenata’

Nakon najnovije odluke vlade mnogi stručnjaci upozoravaju kako vlada ide u lošem smjeru podsjetivši na štete koje su se dogodile u Jugoslaviji kada je napravila isto.

Grozdanić kaže kako se i on slaže s njima te kako ne treba dirati u cijene, u tržište naftnih derivata i energenata.

“Prije 10 do 15 godina imali smo velikih problema s kvalitetom i zbog ulaska u EU i poboljšanja standarda smo došli na zavidnu razinu. Imamo kvalitetu goriva jednaku kao Austrija ili Slovenija. Moguće je da neće biti tako. Nadam se da ovo neće dugo potrajati. Osobno mislim da će to trajati ljetnu sezonu do 20.8., a poslije toga stvarno ćemo vidjeti. Nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi poslije”, kazao je.

Dodao je i kako ne vjeruje da ćemo gorivo ovog ljeta plaćati 20 kuna za litru, ali vjeruje da bi cijena mogla doći do 17 ili do 17 i pol kuna.




“Cijene naftne derivata nisu toliki problem, više me plaše cijene drugih energenata, električne energije na jesen”, kazao je.

“Što se tiče cijena goriva, nikad ga više nećemo plaćati 10 kuna. To vrijeme je prošlost”, zaključuje Grozdanić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.