Foto: Josip Regovic/PIXSELL

IMA LI NADE? Konačno kreće obnova na potresom pogođenim područjima

Autor: Sanja Plješa

U petak su objavljeni obrasci zahtjeva za obnovu stambenih objekata, višestambenih zgrada i obiteljskih kuća na potresom pogođenim područjima.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je rekao kako je objavljen program mjera kroz Narodne novine te resornog ministarstva.

Napomenuo je kako su zahtjevi maksimalno pojednostavljeni i očekuje se kako će od ponedjeljka, 22. veljače početi stizati ispunjeni zahtjevi.

“Svi oni koji imaju dostup internetu putem e-obrasca mogu poslati te zahtjeve, a uz pomoć službenika i kroz nekoliko mobilnih timova ljudi će ispunjavati obrasce na području Sisačko-moslavačke županije”, istaknuo je Horvat.

Zahtjeve mogu popuniti stanovnici svih županija pogođenih potresom, a Zagrepčani mogu slati poštom. Tijekom tjedna bit će izmješteni uredi, a već od ponedjeljka 22. veljače bit će opremljeni sa svom potrebnom infrastrukturom.

“Za početak formirana su tri takva mobilna tima za područje grada Petrinje, Siska i Gline. Informatika i telekomunikacije su nabavljeni i uskoro će stanovnici imati informacije kada će se pojaviti mobilni timovi. Od ponedjeljka će se pribavljati zahtjevi”, napomenuo je ministar.

Naglasio je i kako će se ustrojiti novi sektor za sanaciju posljedica od elementarnih nepogoda.
“U registru je oko 200 objekata koji će se morati srušiti. Neki od njih su se već počeli rušiti”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na objekte koji imaju žutu i crvenu naljepnicu te rekao kako “od onih koji imaju crvenu naljepnicu, jedan dio će se morati srušiti dok će jedan dio njih ‘postati’ žut”.

“Za njih će se angažirati stručni timovi kako bi ustvrdili u kakvu razinu konstrukcijske obnove će se krenuti”, zaključio je Horvat.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.