Foto: Pixabay

IMA LI KRAJA RASTU CIJENA? Pogledajte kako kotiraju bareli nafte

Autor: Ivor Kruljac

Snažna potražnja za gorivom u ljetnoj sezoni vožnje, a k tome s ograničenom ponudom radi zapadnih sankcija na rusku naftu, cijene nafte porasle su na 116 dolara ovih dana na međunarodnim tržištima.

Iako su prošlog tjedna cijene nafte padale zbog straha ulagača od recesije zbog toga što su središnje banke dizale ključne kamatne stope za obuzdavanja inflacije, ovaj tjedan strah je isčeznuo. Ulagači su se fokusirali na ograničenu opskrbu zbog sankcija  te nastoje procijeniti koliko bi se ruska proizvodnja nafte mogla smanjiti zbog sankcioniranosti opreme naftnog sektora.

Lideri EU-a očekuju ustrajanje na pritiskivanju Rusije na ovotjednom summitu za koji najavljuju rad na novom paketu sankcija. Američko tržište u utorak je vidjelo trgovanje s ugovorima s isporukama u srpnju (kojima danas završava rok trajanja) po cijeni od 111.82 dolara, a birtansko tržište imaju je zatvaranje trgovanjem barelima nafte sa 115.93 dolara.

CIJENE nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 116 dolara, potaknute snažnom potražnjom za gorivom u ljetnoj sezoni vožnje i ograničenom ponudom zbog zapadnih sankcija na rusku naftu. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 1.80 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 115.93 dolara.

Očekuju se daljnji porasti

Situaciju s naftom komentirao je i Madhavi Mehta iz Kotak Securitiesa navodeći kako je “malo vjerojatno da će zabrinutost za opskrbu jenjati ako se ne pronađe rješenje za rat Rusije i Ukrajine ili ako ponuda SAD-a ili Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) naglo ne poraste”, a ulagače brine i smanjivanje vjerojatnosti uspješnog dogovaranja Iranskog nuklearnog sporazuma i ukidanje američkih sankcija tamošnjem energetskom sektoru. Dodatno je zabrinjavajuće pojačanje iranskog obogaćivanja urana i pripreme za korištenje sofisticiranih centrifuga u podzemnom objektu u Fordowu, na koje pažnju skreće izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju, zbog čega se iranska nafta vjerojatno neće tako skoro vratiti na tržište..

“Potporu cijenama pružile su danas i naznake snažne potražnje za gorivom u ljetnoj sezoni vožnje. Unatoč zabrinutosti za gospodarski rast, najnoviji podaci o letovima i mobilnosti na cestama u SAD-u i dalje pokazuju stabilnu potražnju za naftom Očekujemo da će se potražnja za naftom još više poboljšati zahvaljujući ponovnom otvaranju Kine, ljetnim putovanjima na sjevernoj polutci i toplijem vremenu na Bliskom istoku, a budući da će ponuda u sljedećim mjesecima rasti slabije od potražnje, i dalje očekujemo više cijene nafte”, smatra analitičar švicarske banke UBS, Giovanni Staunovo.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.