IKEA zapela zbog sukoba interesa u općini Rugvica

Autor: D.G.

Načelnik opčine Rugvica, Ivan Remenar, kažnjen je s 10 tisuća kuna zato što je nakon preuzimanja obveze da će podržati Ikeu u izgradnji centra u toj općini, krenuo u izmjenu prostornog plana.

Projekt izgradnje trgovačkog centra Ikee, koji je prema najavama iz Švedske trebao biti jedan od najvećih u Europi, zapeo je zbog sukoba interesa na lokalnoj razini, u općini Rugvica. Saborski Odbor za odlučivanje o sukobu interesa ustvrdio je, naime, da načelnik te općine Ivan Remenar nije smio podržati namjeru Ikee prije nego što je promijenjen prostorni plan, piše Business.hr.

On je 2008. preuzeo obveze da će podržati tvrtku IKEA u izgradnji centra u toj općini, nakon čega je naknadno krenuo u izmjenu prostornog plana općine kroz koji je promijenjen dio poljoprivrednog zemljišta u visokovrijedno građevinsko područje.

Sukob interesa Povjerenstvo vidi u činjenici da je obveze načelnik preuzeo prije izmjene prostorne dokumentacije, što je ocijenjeno kao zlouporaba posebnih prava dužnosnika pa je načelnik kažnjen novčanom kaznom od 10 tisuća kuna.

– Ne mogu komentirati nešto što nisam vidio. Sada prvi puta čujem nešto o tome – kazao je Remenar za Business.hr.


Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.