Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ikea povukla drastičan potez koji se dugo čekao: Odlučili su sniziti cijene, a razlog je zanimljiv

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ikea, globalni lider u prodaji namještaja, najavljuje smanjenje prosječnih prodajnih cijena svojih proizvoda diljem svijeta kako bi izašli u susret kupcima, budući da inflatorni pritisci postupno popuštaju, unatoč brojnim izazovima s kojima se u ovom trenutku suočava svjetsko gospodarstvo, piše Financial Times.

Najveći svjetski trgovac namještajem je u fiskalnoj godini koja je završila u kolovozu zabilježio rast prodaje od 6,6 posto na ukupno 47,6 milijardi eura. Ovaj rast, međutim, rezultat je većih cijena proizvoda, budući da su se prodane količine smanjile.

Viši troškovi sirovina i transporta

Tijekom pandemije uzrokovane Covid-19, Ikea je morala privremeno promijeniti svoju praksu snižavanja cijena, s obzirom na više troškove sirovina i transporta, koji su natjerali tvrtku da prenese dio ovog troškovnog pritiska na kupce.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

“Ušli smo u 2023. godinu s višim cijenama nego što smo željeli. No, krajem 2023. i na početku 2024., troškovi opskrbe počeli su se smanjivati”, rekao je Jon Abrahamsson Ring, izvršni direktor Inter Ikea Group.

Jesper Brodin, izvršni direktor Ingka, glavnog Ikeinog maloprodajnog trgovca ističe kako su pred Ikeom izazovna vremena.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iz tvrtke napominju da se trend brzog rasta ulaznih troškova posljednjih godina sada mijenja, što će omogućiti tvrtki da ponovno snizi svoje relativno visoke cijene i ponovno uvede u ponudu proizvode koji su bili ograničeni zbog problema u globalnim lancima opskrbe.
Unatoč tome, iz Ikee priznaju da nisu sigurni hoće li ovo smanjenje cijena potaknuti potrošačku potrošnju, s obzirom na predviđanja recesije u nekim zemljama.

‘Ovo je kao smrt knjige’

Ikea se također suprotstavlja trendu drugih trgovaca koji smanjuju broj trgovina pod svojim upravljanjem. Ingka, koja ima 537 trgovina različitih veličina, otvorio je 60 novih lokacija prošle godine, uključujući prodajne centre u središtima gradova kao što su Kopenhagen, Madrid i San Francisco, te niz distribucijskih centara.

Omiljeni trgovački lanac zatvara svoja vrata: Sprema se otkaz za 1.600 radnika

“Ovo je kao smrt knjige”, izjavio je Jesper Brodin, aludirajući na propast fizičkih trgovina. Broj posjeta Ikeinim trgovinama porastao je sedam posto na ukupno 697 milijuna prošle godine, a Ikea ih sve više koristi kao centre za dostavu i logistiku za svoje internetsko poslovanje.
U posljednjih pet godina, švedska korporacija prošla je kroz temeljitu transformaciju, napuštajući koncept velikih trgovina izvan gradova i prelazeći na više trgovina u gradskim središtima. Također, proširila je svoju ponudu usluga na područje dostave, montaže i planiranja.

 

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.