Foto: Guliver image

IDE LI HRVATSKA STOPAMA ORBANOVE MAĐARSKE? Stručnjak otkrio istinu: Hoće li i Hrvati plaćati kamatne stope od 8 posto

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatska je ušla u eurozonu, a s novim višim cijenama hrane, očekuju nas i poskupljenja otplata duga koje će imati oni s kreditima vezanim uz euribor. Da je situacija ozbiljna upozorio je prošlog tjedna i ministar financija Marko Primorac koji je uputio apel građanima da budu oprezni prilikom novih zaduženja.

“Nakon što sam stupio na dužnost ministra, upozoravao sam već na ove probleme. Isticao sam da je jedino rješenje protiv inflacije postupno povećanje kamatnih stopa i apelirao već tada na građane i poduzetnike da fiksiraju svoje obaveze ako imaju kredite ugovoreno po varijabilnoj kamatnoj stopi. Još jednom možemo apelirati na sve dionike da budu oprezni prilikom novih zaduživanja i u što većoj mjeri koriste fiksnu kamatnu stopu. Vrijeme je nepredvidivo”, rekao je ministar.

Kamate od 3,47 do 4,40 posto

O čemu je zapravo riječ i imaju li građani razloga za brigu?

Iako je inflacija počela padati, još uvijek je na rekordnim razinama u većini europskih zemalja. Kako bi se borila protiv sve viših cijena, Europska središnja banka se odlučila na zaoštravanje monetarne politike i dizanje kamatnih stopa. Banke koje su do sada kao osnovicu koristile Nacionalnu referentnu stopu, nakon ulaska Hrvatske u eurozonu prelaze na Euribor, što će poskupiti nove kredite.

U ovom trenutku kombinirana kamatna stopa za stambene kredite se u najvećim hrvatskim bankama kreće od 3,47 posto (OTP i Erste) do 4,40 posto (RBA). Što se tiče ostatka EU, Mađari trenutačno imaju kamate na stambene kredite već 8 posto, a i u drugim zemljama kamatne stope idu prema gore.

Ekonomskog analitičara Petra Vuškovića pitamo je li moguće da i u Hrvatskoj vidimo kamate od 8 posto na stambene kredite.

“Mislim da u Hrvatskoj ipak neće doći do tako velikog rasta na kredita. Mađari su se malo više vodili agresivnošću u restriktivnoj monetarnoj politici koja za cilj ima ograničiti ponudu kredita građanima i poduzećima zbog toga što pod Orbanom vode dosta protekcionističku politiku”, smatra Vušković.




“Ne možemo naravno 100 posto znati što će se dogoditi jer na to utječe čitav niz faktora. U Hrvatskoj bi trebale blago porasti kamatne stope, ali ne toliko da bi građani bili zabrinuti da se neće moći zaduživati ili plaćati svoje rate kredita”, kaže analitičar.

Nastavlja se trend rasta kamatnih stopa

Objašnjava kako je zbog uvođenja eura Hrvatska u nešto povoljnijem položaju od nekih drugih zemalja.

“Dobro je to smo kao članica eurozone vezani uz jednu tako snažnu valutu kao što je euro. Prije smo imali kunu u koju građani nisu imali povjerenja pa smo vidjeli što se može dogoditi kada su građani dizali kredite u švicarskim francima. Morali su isplaćivati višestruko više rate kredita nego što je ugovoreno”.




Trend rasta kamatnih stopa, koji je počeo prošle godine, nastavit će se i u ovoj godini. Europska središnja banka već je najavila novo dizanje kamatnih stopa, najvjerojatnije za 0.50 postotnih baznih bodova. Neke banke već su dizale kamatne stope, a neke će to napraviti u narednom razdoblju. U svakom slučaju, najveće povećanje, kao i dosad, mogu očekivati oni čiji krediti imaju promjenjive kamatne stope vezane uz europsku referentnu kamatnu stopu Euribor. O tome je govorio i ministar Primorac kad je apelirao na građane da paze kod dizanje kredita.

“Fiksna kamatna stopa je bolja od varijabilne, ali i tu treba gledati na koji iznos se zadužujete, na koji rok u kojoj banci. Kod zaduživanja uvijek treba imati oprezan jer ćemo banci uvijek vratiti više novca nego što nam je pozajmila”, upozorava Vušković.

O daljnjem dizanju kamatnih stopa ECB-a, napominje kako treba pričekati barem jedan kvartal da se vidi kako se restriktivna monetarna politika odrazila na ekonomiju.

“Smanjite li naglo opticaj novca građanima i poduzećima, oni će se naći u velikim problemima. Građani s ovrhama, a poduzeća s likvidnošću, što sve vodi do bankrota i gubitka radnih mjesta. A onda nastupa prava kriza”, zaključuje Vušković.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.