fbpx
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

IAKO NI OVE GODINE NISU UVELI SEZONSKU CESTARINU: Hrvatske autoceste naplatile više cestarina nego rekordne 2019.

Autor: Ivana Jurišić

Tijekom vikenda od 30. srpnja do 1. kolovoza na svim autocestama u nadležnosti HAC-a zabilježen je promet 925.974 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 52,9 milijuna kuna bez PDV-a, navodi se u priopćenju HAC-a. Riječ je o porastu za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali ono što posebno veseli je blagi porast u odnosu na rekordnu 2019.

U odnosu na isti vikend prošle godine, kada je zabilježen promet 702.231 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 37,9 milijuna kuna bez PDV-a, HAC bilježi porast broja vozila za 32 posto, a iznosa naplaćene cestarine za 39 posto u odnosu na taj vikend prošle godine.

Iz HAC-a iznose i usporedbu s usporedivim vikendom rekordne turističke 2019. godine, kada je autocestama u nadležnosti HAC-a prometovalo 907.800 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 52,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Tako je u proteklom vikendu promet vozila u usporedi s istim vikendom 2019. godine promet vozila bio veći za dva posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 0,2 posto.

“To je prvi vikend u kojem je i bez sezonskih cijena naplaćeno više cestarine nego u usporednom vikendu 2019. godine”, ističu iz HAC-a.

Dobri rezultati su postignuti usprkos činjenici da HAC ni ove, kao ni prošle godine, nije uveli sezonsku cestarinu odnosno povećanje cestarine za 10 posto. Cestarina se dalje ne naplaćuje ni na autocesti Zagreb-Sisak .

U srpnju je ukupni promet bio za 1,5 posto veći u odnosu na srpanj 2019. godine, koja je po svim turističkim parametrima bila rekordna godina, dok je ukupno naplaćena cestarina bila manja za četiri posto, a što se objašnjava i činjenicom da ove godine nema sezonskog povećanja cestarine.

U odnosu na srpanj 2020. godine promet vozila je u srpnju ove godine veći za 35 posto, a naplaćena cestarina za 37 posto, navode iz HAC-a.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.