Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Plaće u svim županijama su skočile, ali zanimljivo je kome su rasle najviše

Autor: Dnevno.hr

Podaci o prosječnim bruto i neto plaćama u trećem tromjesečju ove godine na razini županija pokazuju rast prihoda građana. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), plaće su na razini cijele zemlje u srpnju, kolovozu i rujnu porasle za 13,9 posto u odnosu na iste mjesece lani. Gledajući, pak, bruto plaću, rast je još veći – 16,1 posto.

Podaci su dobiveni analizom obrazaca JOPPD, koje su dužni dostaviti isplatitelji svih vrsta dohodaka. Tako su u statistiku ušli podaci o plaćama u javnom i privatnom sektoru, ali ne i obrtnici, poljoprivrednici i zaposleni u slobodnim profesijama. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem rujna zabilježeno je 1.677.607 osiguranika, odnosno osoba kojima se uplaćuju mirovinski doprinosi.

Pod pojmom neto plaće DZS smatra plaću i naknade za godišnji odmor, plaćeni dopust, blagdane i neradne dane određene zakonom, bolovanja do 42 dana, odsutnost za vrijeme stručnog obrazovanja, zastoje na poslu bez krivnje zaposlenog i primitke prema osnovi naknada, potpora i nagrada u iznosima na koje se plaćaju doprinosi, porezi i prirezi. Bruto plaća, pak, obuhvaća neto plaću i obvezni doprinos za mirovinsko osiguranje te porez i prirez na dohodak.

Foto: DZS

Viši rast nižih plaća

Prema takvom izračunu prosječna je neto plaća u Republici Hrvatskoj tijekom ljeta iznosila 1153 eura. Najveće su neto plaće isplaćene u Gradu Zagrebu (1363 eura), Zagrebačkoj (1168 eura) i Primorsko-goranskoj županiji (1155 eura). Najniže su, pak, plaće isplaćene u Virovitičko-podravskoj (1006 eura), Vukovarsko-srijemskoj (1034 eura) te Požeško-slavonskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (1035 eura).

Gledajući prosjeke po mjesecima, jedino je u Virovitičko-podravskoj županiji neto plaća iznosila manje od 1000 eura. Bilo je to u srpnju, kad je zabilježen prosječni iznos od 991 eura. Najviši prosjek neto plaće zabilježen je u kolovozu u Gradu Zagrebu (1357 eura).

Otkriveno koliku Hrvati žele plaću: O ovom iznosu mnogi mogu sanjati
Ovdje vrijedi podsjetiti kako je prema nedavnom istraživanju portala MojPosao čak 71 posto ispitanika navelo plaću kao najbitniji uvjet pri odabiru novog posla. Uz to, priželjkuju plaću od 1355 eura u prosjeku, što je 11 posto više od njihovih ranijih zahtjeva. Već smo spomenuli kako su neto plaće u odnosu na prošlu godinu rasle 13,9 posto, što znači da građani osjećaju kretanja na tržištu. Ali, treba naglasiti kako njihovim željama trenutno odgovaraju jedino plaće u Zagrebu.

Statistika DZS-a otkrila nam je i to da su neto plaće u odnosu na treće tromjesečje prošle godine rasle u svim županijama. No, poredak je ovdje nešto drugačiji te su plaće najviše rasle u županijama s nižim prosječnim iznosom plaća. Tako je najveći rast zabilježen u Brodsko-posavskoj (16,8 posto), Vukovarsko-srijemskoj (16,3, posto) i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15,5 posto). Najmanji je rast, pak, bio u Istarskoj županiji (12,2 posto), Gradu Zagrebu (12,9 posto) te Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji (13,4 posto). Rast na državnoj razini bio je 13,9 posto.

Foto: DZS

Bruto plaće rasle više

Već smo spomenuli da su bruto plaće rasle više. To je stoga jer uz rast neto plaće rastu i obvezni izdaci za poreze i doprinose. Tako je prosječna bruto plaća na razini cijele Hrvatske u trećem kvartalu iznosila 1597 eura te je porasla za 16,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Za toliko je, primjerice, porasla i prosječna bruto plaća u Zagrebačkoj županiji.
Ako gledamo po iznosima, najviše su bruto plaće u prosjeku isplaćene u Gradu Zagrebu (1934 eura), Zagrebačkoj (1611 eura) i Primorsko-goranskoj županiji (1600 eura). Najmanje prosječne bruto plaće su zabilježene u Virovitičko-podravskoj (1345 eura), Vukovarsko-srijemskoj (1373 eura) i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (1388 eura). Razlika između prosječnih bruto i neto plaća se kreće od tristotinjak pa do gotovo 600 eura koliko je zabilježeno u Zagrebu.

Gledajući statistički rast, prosječna bruto plaća je u trećem kvartalu ove godine najviše rasla u Brodsko-posavskoj (19,3 posto), Vukovarsko-srijemskoj (18,8 posto) i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (17,7 posto). Najmanji rast bruto plaća bilježe Istarska županija (14,1 posto), Grad Zagreb (14,7 posto) i Koprivničko-križevačka županija (15,3 posto).

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.