fbpx

HYPO IMA NOVOG GAZDU: Najzloglasnija hrvatska banka kreće u ‘novu’ eru lihvarenja?!

Autor: Nikica Gović

Od otvaranja računa za mrtve kako bi kasnije mogli naplatiti naknadu za zatvaranje računa, preko kredita podobnima na koje se banka nikad nije potpisala i koji nikad nisu vraćeni, sve do sumnjivih prodaja poljoprivrednih zemljišta koja su preko noći postala građevinska zemljišta i na kojima su nikle peterokatnice i hoteli...Sve je to bio dio poslovnog modela Hypo banke za područje Jugoistočne Europe. Kako kažu iz banke, Uprava se po državama regije neće mijenjati što znači da će i garnitura gospodarskih kriminalaca ostati ista.

Hypo Group Alpe Adria AG od danas ima novog vlasnika. Najpoznatiju krim-banku na ovom području preuzele su ADVENT International i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Točnije, preuzeli su onaj dio Hypo banke zadužene za jugoistočnu Europu. No, čini se da nova vlasnička struktura neće značiti ništa novo za građane Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore jer će Uprava u tim zemljama ostati ista, a jedino što će se mijenjati su ljudi na čelu središnjice koja je smještena u austrijskom Klagenfurtu.

Upravi “daleko od očiju”

Predsjednik Uprave Ulrich Kissing i trojica novih Johannes Proksch, Stefan Selden i Rainer Sichert imaju namjeru od Hypo banke napraviti jednu od pet najjačih banaka u regiji. Prilično ambiciozan plan s obzirom na to da su oni ipak smješteni u Austriji, a potrebe hrvatskog stanovništva njima “daleko od očiju”. Ne samo da novi čelnici vjerojatno neće imati prozor u to kako stvari stoje u zemljama poput Hrvatske, već vjerojatno ne znaju što su kupili. Ne govorimo sad o imovini, financijskim ponudama i uvjetima kreditiranjima, nego o tome koliko Hrvati, ali i drugi narodi u našem susjedstvu ne vole banke. Ne samo da je takav stav građana opravdan, već je Hypo banka zauzela posebno zloglasno mjesto u bankarskoj povijesti.


Ova mala kreditna zadruga iz Austrije koju danas znamo kao Hypo banku bila je paravan za izvlačenje novca s područja bivše Jugoslavije. No, i sa osamostaljenjem Lijepe naše te vremenu nakon toga, Hypo banka je postala sinonim za neetično poslovanje i pogodovanje političko-poduzetničkim elitama. Ivo Sanader, Vladimir Zagorec, Ivić Pašalić, Marjan Hanžeković, Milan Bandić… Sve to su na ovaj ili onaj način bili klijenti Hypo banke i samo su komadić svega onoga što se pripisuje toj, po svemu sudeći lihvarskoj instituciji.

‘Nova’ era, a sve po starom?

Od otvaranja računa za mrtve kako bi kasnije mogli naplatiti naknadu za zatvaranje računa, preko kredita podobnima na koje se banka nikad nije potpisala i koji nikad nisu vraćeni, sve do sumnjivih prodaja poljoprivrednih zemljišta koja su preko noći postala građevinska zemljišta i na kojima su nikle peterokatnice i hoteli… Sve je to bio dio poslovnog modela Hypo banke za područje jugoistočne Europe. Kako kažu iz banke, Uprava se po državama regije neće mijenjati što znači da će i garnitura gospodarskih kriminalaca ostati ista.

Nitko zapravo ne zna što piše u knjigama, ali svi znaju da je ovaj odjeljak Hypo banke otišao na prodaju upravo zbog toksičnih kredita koji su se podijelili među balkanskim moćnicima i koji nikad nisu vraćeni. Zato su prijašnji vlasnici htjeli taj uteg i sve dugove koji idu uz njega skinuti s pleća. Nažalost, ova rupa u bankarskom sustavu dosad je skupila 1,2 milijuna klijenata i mrežu od 250 poslovnica u pet zemalja, a sad ima i novog financijera, što znači da može nastaviti sa svojim radom. Hoće li to biti dobro za Hrvatsku ili će ovo biti nova era pljačke, pokazat će vrijeme.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.