Ilustracija Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

HUP: ‘Novi sustav mora omogućiti jednostavnije i brže zapošljavanje stranaca’

Autor: Hina

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorila je u srijedu da novi Zakon o strancima mora biti fleksibilan, te da se ukidanjem kvota ne smije stvoriti model koji bi bio kompliciraniji od sadašnjeg.

Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa o što jednostavnijoj primjeni zakona, a pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava zapošljavanja, ne smiju biti kompromitirane stvaranjem kompliciranijeg i rigidnijeg modela od prethodnog, koji bi poslodavce onemogućio u novom zapošljavanju, kaže se u priopćenju HUP-a.

Iz HUP-a prvenstveno očekuju da novi sustav omogući jednostavnije i brže zapošljavanje stranaca od sadašnjeg modela, u slučaju da domaćih radnika nema na tržištu rada.

Navode da dosadašnji sustav kvota nije odgovarao zahtjevima suvremenog doba, a kako se HUP opetovano zalagao za uvođenje liberalnijeg modela koji ne poznaje kvote, a kojim bi se radnike iz inozemstva moglo zaposliti ovisno o trenutnim potrebama određenog poslodavca.

Novi Zakon o strancima predlaže upravo takav model s čime su iz HUP-a suglasni, ali smatraju da se uz uvođenje beskvotnog modela moraju olakšati i uvjeti koji su zadani u trenutnom prijedlogu zakona, a koji predstavljaju ograničenja poslodavcima kakva nije imao ni kvotni sustav.

Iz HUP-a drže da je mnogim uvjetima koji su zadani novim prijedlogom zakona jednostavno nemoguće udovoljiti u trenu kada poslodavac treba hitno zaposliti novu radnu snagu, pa tako navode primjer imanja potvrde Porezne uprave kao dokaza da poslodavac nema dugovanja po osnovi svih javnih davanja. Naime, kako pojašnjavaju, ukoliko poslodavac kasni samo jedan dan s plaćanjem PDV-a, ne može zadovoljiti ovaj uvjet.

Kada je riječ o provođenju testa tržišta na HZZ-u, iz HUP-a ocjenjuju da je nejasna njegova provedba i uloga države kao posrednika u zapošljavanju između poslodavca i radnika.




Također, kompliciranim i dugotrajnim ocjenjuju ishođenje studentskih viza za strane studente, a koje podrazumijeva i obavezu fizičkog dolaska na intervju, materijali isključivo na hrvatskom jeziku i sl.

Zahtjeve za pojednostavljivanjem navedenih uvjeta HUP će i dalje komunicirati prema Vladi s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg zakona kojim će poslodavci moći efikasnije i brže zapošljavati nove kadrove te tako podići vlastitu konkurentnost, zaključuju iz HUP-a.

Podsjetimo, Vlada je 27. kolovoza uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o strancima, kojima se predviđa da Vlada više ne donosi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već su poslodavci u obvezi prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca prethodno zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbu testa tržišta rada.




”Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, poslodavci trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad Ministarstvu unutarnjih poslova, koje će po službenoj dužnosti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca. Postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, uključujući provedbu testa tržišta rada, pred nadležnim tijelima može trajati najviše 30 dana”, pojasnio je tada na sjednici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dodajući da prijedlog zakona propisuje iznimke od provedbe testa tržišta rada vezano uz deficitarna zanimanja poput tesara, zidara, konobara, mesara te u slučaju sezonskog rada do 90 dana u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu.

HUP: ‘Drastičan pad BDP-a pokazuje da gospodarstvo ne može izdržati novi lockdown’

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.