fbpx

HUB: ‘Moratorij na kredite traje još tri mjeseca, banke odbile 13 posto zahtjeva građana za odgodom plaćanja kredita’

Autor: D.Kt.

Nakon što je Vlada, kako je ministar Zdravko Marić i najavio, produljila moratorij na ovrhe nad novčanim sredstvima na još tri mjeseca, do 18. listopada, i Hrvatska udruga banaka navodi da moratorij na kredite također traje još tri mjeseca, odnosno podsjeća da su banke u startu omogućile moratorij uslijed pandemije koronavirusa na šest mjeseci što je, napominju, u skladu sa standardima većine europskih zemalja.

Iz HUB-a također navode da informacije o načinu podnošenja zahtjeva ili prolongacije trajanja mjere odgode plaćanja kreditnih obveza klijenti mogu pronaći na internet stranici svoje banke ili putem drugih službenih kanala komunikacije.

Isto tako u HUB-u podsjećaju da su banke za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci.

Na upit redakcije Dnevno iz HUB-a obavještavaju da su do 20. lipnja od ukupno 60,858 zahtjeva kreditnih partija za odgodom plaćanja iz sektora stanovništva banke odobrile gotovo 80 posto zahtjeva, a odbijeno je svega 13 posto zahtjeva koji nisu zadovoljili jasno postavljene kriterije.

Što se tiče sektora pravnih osoba, banke su zaprimile ukupno 16,112 zahtjeva kreditnih partija za odgodom plaćanja od čega je gotovo 90 posto zahtjeva već odobreno, a oko 3 posto je odbijeno.

“Predmeti koji čine razliku ovih postotaka nalaze se u obradi koja je najvećim dijelom dovršena te se uskoro očekuju upotpunjeni statistički izvještaji. Premda nepotpune, brojke ukazuju na široke razmjere izlaska banaka ususret građanima i poduzećima radi ublažavanja posljedica koronakrize”, odgovorili su nam iz Hrvatske udruge banaka.

Prema podacima koje je sredinom lipnja iznio guverner HNB-a Boris Vujčić zatraženo je moratorija na kreidte ukupno “teških” 40 milijardi kuna, a banke su odobrile moratorije u vrijednosti 33 milijarde kuna.

MARIĆ: Do 18. listopada produljuje se moratorij na ovrhe po novčanim sredstvima fizičkih i pravnih osoba
Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.