Foto: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatsku očekuje rast BDP-a od 2,8 posto: Jednom sektoru ipak prijeti potpuni kolaps

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio prve procjene prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju realno porastao za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2022.

Guliver

Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2023. realno veća za 1,7% u odnosu na isto tromjesečje 2022. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na nj su najviše utjecale Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane te Stručne, znanstvene, tehničke i pomoćne uslužne djelatnosti.

Porasla potrošnja kućanstava

Najviše je rasla potrošnja kućanstva koja je u trećem tromjesečju realno porasla za 3,0%, na što je najviše utjecao porast prometa trgovine na malo. Potrošnja države u trećem tromjesečju 2023. u realnom je porastu od 2,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prosperov Novak raskrinkava mit: ‘Mi smo u srednjem vijeku, najradije bismo svakoga javno ponizili’

U trećem tromjesečju 2023. zabilježen je realni pad izvoza roba i usluga za 8,5%, a uvoz roba i usluga također su u realnom padu, za 12,1%. Kada se gleda samo roba, zabilježen je pad od 20,4 posto.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.