Hrvatskom turizmu ‘ispalo milijardu dolara’

Autor: dnevno.hr

Samo u trećem tromjesečju, koje obuhvaća špicu sezone, od turizma prihodovano 726 milijuna eura manje nego u istom razdoblju 2008. godine.

Prihod od turizma u Hrvatskoj u prvih je devet mjeseci prošle godine pao za više od milijardu eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Prema tim podacima, koji se temelje na anketi stranih turista koji su odlazili iz Hrvatske, turistički prihod u prvih devet mjeseci 2009. godine iznosio je 5,77 milijardi eura, ili 1,03 milijardi manje nego u istom razdoblju 2008., što je podbačaj od 15,2 posto, piše Jutarnji list. Posebno zabrinjava podatak da je samo u trećem tromjesečju, koje obuhvaća špicu sezone, od turizma prihodovano 726 milijuna eura manje nego u istom razdoblju 2008. godine.

– Ti su rezultati očekivani. Iako fizički pokazatelji, poput broja dolazaka i noćenja, nisu bili loši, pad se najviše osjetio na smanjenju potrošnje. Turisti u Hrvatskoj lani su trošili znatno manje, što potvrđuju i podaci o padu prometa u trgovini na malo i ugostiteljstvu – ocjenjuje Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Dodaje i da se Hrvatska lani suočila s kraćom turističkom sezonom nego prijašnjih godina. Kako bi nadoknadili pad turističkog prometa u prvom dijelu godine, ali i prvim ljetnim mjesecima, hotelijeri su pribjegli smanjenju cijena, a na slabiju “turističku žetvu” utjecali su i last minute aranžmani, jeftiniji od uobičajenih.

Jedan od velikih upitnika u 2010. bit će kretanje nezaposlenosti u EU. Ako se njezin rast nastavi, to će se itekako odraziti i na dodatno smanjenje potrošnje turista u Hrvatskoj.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.