Foto: Mladen Pobi / CROPIX

Hrvatskoj županiji predviđaju blistavu budućnost: Strani investitori se već raspituju

Autor: Dnevno.hr

Jedna je hrvatska županija uložila znatne napore u privlačenju investicija. Primijetili su to i strani investitori, ali i specijalizirani poslovni mediji. Tako je Financial Times na šesto mjesto svoje liste fDi Intelligence smjestio Krapinsko-zagorsku županiju, kao jednu od najboljih europskih malih regija po atraktivnosti investiranja.

Konkurencija je bila velika. Stručnjaci su, naime, pomno odabrali 10 najboljih od ukupno 117 projavljenih europskih gradova i regija. Društvo u kojem se Krapinsko-zagorska županija našla je, pak, probrano: četiri irske te po jedna njemačka, nizozemska, škotska, švicarska i bugarska regija, zaokružuju Top 10.

Ovo vrijedno priznanje je zapravo plod rada Poduzetničkog centra KZŽ, koji je razvio online platformu Invest in Zagorje na kojoj je sumirao sve informacije o kojima se ulagači raspituju te im tako olakšali donošenje odluke o ulaganju. Tako su potencijalnim, ali i sadašnjim investitorima na raspolaganju informacije o dostupnosti i obrazovanosti radne snage, razvijenosti gospodarskih sektora i njihovih najvećih predstavnika te dostupne lokacije za “greenfield” i “brownfield” investicije.

Foto: fDi Intelligence

Investitori se već raspituju

“U platformu je integriran i GIS sustav, odnosno prostorno-planski prikaz svih poslovnih zona u Županiji. Tu se može vidjeti koje su parcele slobodne, kolika im je površina, prosječna cijena, kakva je infrastruktura dostupna te koliko su udaljene do glavne cestovne i željezničke mreže. Investitorima pružamo iscrpan uvid gdje mogu poslovati. Posljednjom nadogradnjom sustava spojili smo se i s katastrom te raspolažemo i s podacima o vlasničkoj strukturi pojedinih parcela, što je vrlo važno za donošenje odluke o investiciji”, objasnila je za Forbes Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ.

Od početka godine su se, kaže Matuša, već četiri strana investitora raspitivala u Ministarstvu gospodarstva o mogućnostima ulaganja u Zagorje. Pružanje informacija je samo mali dio potencijala koji se skriva među “bregima”. Sljedeća faza je predstaviti mogućnosti zdravstvenog turizma investitorima, poduzetnicima i entuzijastima.

“Taj smo sektor prepoznali kao nišu u kojoj se želimo specijaliziratiStartupovima možemo ponuditi da testiraju svoje tehnologije u našim javno-zdravstvenim ustanovama, ali isto tako možemo pomoći u digitalizaciji cijelog tog sustava. Prošle godine na prvoj konferenciji predstavili smo i deset hrvatskih startupova koji razvijaju rješenja u zdravstvu, Županija je nagradila najbolje, a oni su se povezali i s potencijalnim investitorima”, govori šefica Poduzetničkog centra.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zdravstveni turizam

Dio strategije im je i objediniti ova dva pristupa. Naime, žele postati digitalno i inovativno čvorište za zdravlje i medicijnsku informatiku. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provode projekt Health IT akademija, odnosno petomjesečno osposobljavanje nezaposlenih za poslove IT analitičara, testera softvera i Java developera. Od 19 polaznika u prvom ciklusu, 70 posto je zaposleno, pohvalili su se. U drugom ciklusu je sudjelovalo još 26 polaznika. Koliko njih će se zaposliti tek treba vidjeti.
Jedna od niša kojoj će posvetiti pažnju je dentalni turizam. “Razgovarali smo sa Stomatološkim fakultetom, oni pokreću novi studij za dentalni turizam koji će moći upisati svi bez obzira jesu li završili stomatologiju. Vidimo u tome priliku. Zagreb postaje centar dentalnog turizma, a mi možemo biti podrška tome tako da nudimo personalizirani smještaj visoke kvalitete te da u tom smještaju osmislimo i poseban program za korisnike dentalnih usluga”, navodi naša Matuša.

Stoga, potiču vlasnike kuća za odmor i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava da svoje resurse usmjere prema upravo ovom obliku turizma. Uz to, plan je baviti se i razvojem sportskog turizma i nutricionizma. Na ruku im idu i već postojeći programi, ali i investicije u obnovu termi Tuhelj, Jezerčica i Stubaki. Uz to, Zagorje nije daleko od Zagreba, niti od Slovenije, što u Centru kane iskoristiti.

“Imamo dovoljno infrastrukture za takve specijalizirane trening programe. Tu možemo koristiti ruralne kuće za odmor koje su spoj autohtone arhitekture i zaštićene prirodne baštine, ali i provoditi vođene programe s licenciranim trenerima i nutricionistima”, naglašava šefica Poduzetničkog centra dodajući da već postoje primjeri onoga što žele.
Slovenci nas i dalje blokiraju! Zna li potpredsjednik Plenkovićeve Vlade što nam rade susjedi?

Ambiciozni planovi

U sklopu Centra postoji i Poslovno-tehnološki inkubator u kojem je lani boravilo 16 tvrtki s 58 zaposlenih i prihodom od 1,9 milijuna eura, što je rast od 115 posto. Ondje se nalazi i 28 virtualnih stanara, budući da je otvaranje virtualne adrese među najjeftinijima u Hrvatskoj. Za to, oni dobiju pomoć u umrežavanju s domaćim institucijama, investitorima, kreditorima, ali i usligama te logistikom.

“Budući da smo troškovno vrlo prihvatljivi dolaze nam poduzetnici koji tek ulaze na hrvatsko tržište. Često virtualne adrese otvaraju slovenske tvrtke, a već nekoliko njih je na kraju kod nas i zakupilo prostor. Trudimo se stanarima omogućiti što bolje uvjete, ponuditi im sve informacije koje im mogu pomoći da što lakše krenu s poslovanjem. Pružamo ‘tailor-made’ uslugu i klijenti to prepoznaju. Novi virtualni stanari dolaze na preporuku postojećih koji uzimaju kod nas urede i kreću sa zapošljavanjima, to nam je najbolji pokazatelj da radimo dobar posao”, objasnio je Miroslav Macan, voditelj projekata u Poduzetničkom centru KZŽ.

Trenutno je popunjeno 80 posto kapaciteta Inkubatora. Profili tvrtki su razni, pa ne čudi da su istodobno zauzeti i ured i proizvodni pogoni. No, s time se u Poduzetničkom centru ne zadovoljavaju. Ambicija im je, uz sve već navedeno, imati popunjen Inkubator, ali i poučavati mlade tvrtke kako privući investitore i učiniti održivim svoje poslovanje.

“Prije dvije godine pokrenuli smo Učionicu za investicijsku spremnost za startupove, projekt vrijedan 210 tisuća eura koji smo financirali europskim novcem. Kroz tu je učionicu dosad prošlo 150 startupova. Za svoje radionice investicijske spremnosti koristi je i udruga CroStartup, a tu sada zajedno s EDIH-om provodimo i program investicijske spremnosti za AI4Health, odnosno za startupove koji rade u zdravstvu i rade na rješenjima temeljenim na umjetnoj inteligenciji”, ističe Matuša i dodaje da time žele privući što više startupova koji će, zahvaljujući njima, privlačiti što veći broj investitora koji će ulagati u njihov razvoj.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.