Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatsko gospodarstvo u velikoj opasnosti: Crno nam se piše, procjene su katastrofične

Autor: I.G.

Prema najnovijem mjesečnom istraživanju Europske komisije, očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago su pogoršana u veljači, prvi puta u posljednjih šest mjeseci. To odražava val pesimizma u industriji i građevinarstvu, uz procjene poslovnih čelnika da će znatno manje zapošljavati.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj spustio se za pola boda u veljači u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 109,6 bodova. Najveći pesimizam iskazali su građevinski poduzetnici i menadžeri u industriji, što je rezultiralo padom indeksa za 8,5 odnosno 4,1 bod u odnosu na siječanj. Pad u građevinskom sektoru posljedica je pogoršane situacije u knjigama narudžbi, unatoč pozitivnom trendu aktivnosti i cijena.

Optimističniji su bili poslovni čelnici u sektoru usluga i maloprodaje, sudeći prema rastu indeksa za gotovo četiri odnosno za 3,3 boda. Poslovni čelnici u Hrvatskoj očekuju da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za gotovo sedam bodova. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju osjetno izraženija nego na početku godine, uz pad indeksa dublje u negativno područje, i to za 2,7 bodova.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Pogoršana ekonomska klima u eurozoni

I ekonomska klima u eurozoni blago je pogoršana u veljači u odnosu na početak godine kada nije bilježila veće promjene, pokazuje mjesečno istraživanje EK. Indeks ESI u 20-članom gospodarstvu pao je tako za 0,7 bodova u odnosu na siječanj, na 95,4 boda.

Raspoloženje menadžera u industriji potonulo je na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, prema padu indeksa na minus 9,5 bodova, koliko je iznosio i u kolovozu lani. Pogoršanje bilježe i sektor maloprodaje i građevinarstvo, što se očituje u padu indeksa za približno jedan bod, na minus 6,7 odnosno minus 5,4 boda.

Dio mirovinskih fondova nadoknadio prošlogodišnje minuse: Spasilo ih je ulaganje u jednu stvar
U sektoru usluga raspoloženje je zamjetno oslabilo, prema padu indeksa za 2,4 boda, ali se njegova vrijednost zadržala u pozitivnom teritoriju. Iznimka su tek potrošači čiji se indeks blago poboljšao, na minus 15,5 bodova.

Poslovni čelnici u 20-članom gospodarstvu očekuju gotovo isti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za mršavih 0,2 boda. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju blaža nego početkom godine, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 1,2 boda.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.