Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Hrvatski turizam na prekretnici: ‘Hitno moramo prestati s ovom praksom’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatska se priprema za početak nove turističke sezone s rekordnim brojem prijavljenih ležajeva, što je znatno više u odnosu na prethodnu sezonu. U turističku sezonu ulazimo s čak 150 tisuća prijavljenih ležajeva više nego prošle sezone, što je tri puta više od dosadašnjeg prosječnog godišnjeg rasta broja ležajeva, piše Novi list.

Zbog svega toga Hrvatskoj bi se ove godine mogao dogoditi prekomjerni turizam (overturizam). Riječ je o situaciji u kojoj imamo rekordan broj turista, ali nemamo komunalnu infrastrukturu koja može pratiti taj povećan broj.

Problem bi donekle mogao riješiti novi Zakon o turizmu. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ističe da je novi zakon usmjeren na reguliranje ovog problema i omogućuje lokalnim vlastima ograničavanje broja smještajnih jedinica prema stvarnim potrebama.

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Uveli naplatu ulaska u grad

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s ovim problemom. Venecija je nedavno uvela naplatu ulaska u grad kako bi kontrolirala broj posjetitelja. U Hrvatskoj, gradovi poput Dubrovnika i Rovinja razmatrali su slične mjere, poput ograničavanja broja kruzera i dnevnih izletnika te traženja rješenja za gužve na cestama i parkiralištima.

Novi zakon također ima za cilj ograničiti kratkoročni najam stanova u turističke svrhe, s obzirom na to da takva praksa može narušiti imidž destinacije. Stručnjak za turizam Davor Njirić već duže vrijeme upozorava da treba napraviti razliku između apartmana domaćina u obiteljskim kućama i apartmana rentijera u višestambenim zgradama. Prema njegovim riječima, Hrvatska već godinama ima problem s apartmanizacijom i taj problem treba hitno riješiti.

“Gradi se više nego što je planirano, više nego što nam treba i nema naznaka da bi se taj trend u budućnosti mogao usporiti”, još ovog ljeta je upozoravao Njirić dodajući da Hrvatska treba hitno prestati s praksom izdavanja Rješenja o odobrenju pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i Rješenja kategorizaciji u višestambenim zgradama sa zajedničkim ulazom jer domaćini ne žive u takvim zgradama.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Ne treba nikome napraviti šteta

“Prema svemu što sam do sada mogao pročitati izgleda da je Hrvatska jedina članica EU u kojoj se izdaju službena odobrenja za iznajmljivanje turistima apartmana u višestambenbim zgradama. Kao što sam rekao, ta odobrenja su Rješenja o pružanju usluga smještaja u domaćinstvu. Ako je to tako, onda je ta službena politika posebno jako zabrinjavajuća”, rekao je Njirić ovog ljeta u razgovoru za Dnevno.hr.
Najbolji turistički projekt u Hrvatskoj: Evo što vas sve uskoro očekuje u Dalmalandu

Njirić smatra da onima koji već imaju ta rješenja i imaju, uvjetno rečeno, neka stečena prava, treba dati period od dvije do tri godine da nastave iznajmljivati kako bi barem donekle vratili uložena sredstva.
“To je privremeno kompromisno rješenje dok se ne uvede red u tržište stanova. Ja uvijek ponavljam. Ne treba biti zločest, ne treba nikome napraviti štetu prilikom ovog uvođenja reda, ali reda konačno treba biti. Treba uvesti reda na tržištu stanova i samo kada ga bude cijene stanova će postati realne i opet postati dostupne mladim obiteljima”, rekao je Njirić.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.