Foto: AP Photo/Allison Dinner, File/Guliver

Hrvatski trgovački lanci pod istragom zbog zanimljive situacije s cijenama

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da pokreće sektorsko istraživanje odnosa i uvjeta u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom u Hrvatskoj koje će se provesti tijekom ove godine.

Na internetskim stranicama AZTN-a se navodi da će agencija istražiti odnose i uvjete poslovanja u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Republici Hrvatskoj s naglaskom na odnose između primarnih proizvođača, distributera i trgovaca.

Cilj ovog istraživanja je između ostaloga utvrditi činjenice i okolnosti koje se odnose na ugovorne odnose u vertikalnom lancu primarnih proizvođača, distributera i trgovaca mješovitom robom i to u dijelu financijskih i komercijalnih uvjeta poslovanja, opće uvjete poslovanja, odnosno opće uvjete nabave i/ili prodaje trgovaca i dobavljača, odrednice utvrđivanja cijena roba i marži od strane primarnih proizvođača, distributera i trgovaca, tržišnu snagu pojedinih dobavljača prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Protutržišno postupanje

AZTN će tijekom ovog istraživanja pokušati utvrditi postoji li negdje u tom vertikalnom lancu “nesavršenost“ tržišta koja bi mogla ukazivati na protutržišno postupanje u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i značajne tržišne snage poduzetnika.

“U kontekstu predmetnog istraživanja, potrebno je istaknuti ovlasti AZTN-a, posebice činjenicu kako AZTN nije regulator cijena. Visoka cijena roba ili visoka marža ne predstavlja povredu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja samo po sebi. Međutim, utvrdi li znakove mogućeg protutržišnog ponašanja ili zlouporabe značajne tržišne snage, AZTN može pokrenuti upravni postupak”, stoji u objavi.

Trgovački lanci na tiha vrata uvode praksu koja ljuti brojne kupce: ‘To je čista diskriminacija’
Iz Agencije ističu da predmetno istraživanje treba razlikovati od redovitih istraživanja tržišta trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo koje AZTN provodi na godišnjoj razini te koje se nastavlja zasebno provoditi te ga treba razlikovati od predmeta koje AZTN provodi prema propisima o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Iz AZTN-a pozivaju na dostavu podataka i obavijesti sve poduzetnike koji djeluju u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom, strukovne udruge, udruge poslodavaca, udruge za zaštitu potrošača te druge pravne ili fizičke osobe koje imaju određena saznanja koja su bitna za ispitivanje tržišta i utvrđivanje stanja na tržištu, a koja smatraju korisnim dati AZTN-u radi boljeg razumijevanja stanja na tržištu.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.