Guliver

Hrvatski trgovački lanac kažnjen jer je prodavao štetan sok: Sadržavao je previše opasnih tvari

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Trgovački lanac Plodine nedavno je kažnjen zbog prodaje hrane koja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi.

Tijekom inspekcije u supermarketu Plodina i pratećem skladištu otkriveno je da su stavili na tržište hranu koja je zdravstveno neispravna, odnosno štetna za ljudsko zdravlje. Konkretno, riječ je bila o soku “Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L”, čiji je rok trajanja označen kao “najbolje upotrijebiti do: 11. siječnja 2025. godine, L1934G1, Stavlja na tržište RH: Plodine”.

Službena analiza provedena u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar otkrila je da je sok od jabuke sadržavao veću količinu patulina od dopuštene. Patulin je prirodni sastojak u sokovima od jabuke, ali u ovom slučaju njegova količina premašila je zakonom dopuštene granice.

Foto: Pixabay

Kažnjeni s 2400 eura

Prema presudi, Plodine su kažnjene s iznosom od 2400 eura, dok je odgovorna osoba u tvrtki kažnjena s 600 eura. Također su obavezne podmiriti i po 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna i Plodine se imaju pravo žaliti.

Patulin je klasificiran kao mikotoksin koji proizvode određene vrste plijesni te može biti toksičan za ljude. Simptomi akutne toksičnosti uključuju uznemirenost, grčeve, otežano disanje, edem pluća i gastrointestinalne probleme. Kod dugotrajne izloženosti mogu se javiti ozbiljniji problemi poput poremećaja u funkciji bubrega.

Hrvatski trgovački lanci pod istragom zbog zanimljive situacije s cijenama
Unatoč nedostatku potpunih informacija o kancerogenosti patulina, važeći standardi propisuju najveći dopušteni dnevni unos od 0,4 µg/kg. Međunarodna agencija za istraživanje raka ga svrstava u kategoriju “Grupa 3 – ne može se klasificirati” zbog nedostatka dovoljno dokaza.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.