Guliver

Hrvatski poduzetnik želi ukrasti sreću mališanu za Svetog Nikolu: Jadna majka čistačica

Autor: Dnevno.hr

Poduzetnici i ‘gospodarstvenici’ u Hrvatskoj godinama pronalaze načine kako da izbjegnu oštricu državnog aparata te izvode razne trikove da manje novca odvoje u državni proračun.

Jedan takav poduzetnik došao je do ‘super’ ideje uoči blagdana Svetog Nikole koji stoljećima uveseljava djecu diljem zemaljske kugle.

Naime, poduzetnici svojim zaposlenicima imaju pravo isplatiti nekoliko vrsta neoporezivih primitaka. Riječ je o raznim božićnicama, uskrsnicama, naknadama za prijevoz i slično.

Mnogi to koriste

Godišnji iznos koji poslodavac može tako isplatiti radniku je više od 2500 eura.

Dar za dijete se tradicionalno uglavnom isplaćuje u prosincu pa se često naziva dar za svetog Nikolu. Tako poslodavac može radniku neoporezivo isplatiti do 132,73 eura godišnje po osnovi dara djetetu do 15 godina starosti.

Uz to drugi prigodni neoporezivi primitak za ovo vrijeme godine je božićnica koju poslodavac može isplatiti u maksimalnom godišnjem iznosu od 663,62 eura.

FOTO: FILIP POPOVIC

Spomenuti poduzetnik koji je došao do ideje kako ušićariti koji euro, u svojoj tvrtki ima zaposlenu čistačicu na minimalcu na pola radnog vremena pa se u ovo predblagdansko vrijeme poželio posavjetovati s pravnim i računovodstvenim stručnjacima, piše Zagreb.info.
Naime, zanimalo ga je može li on sebi osobno isplatiti dar za svetog Nikolu i božićnicu i prikazati u papirima i dokumentaciji prema poreznoj da ih je isplatio svojoj čistačici zaposlenoj na pola radnog vremena na minimalac.

Vjerovali ili ne, on sebi zaista može isplatiti i maksimalne iznose dara za svetog Nikolu i božićnice, a u papirima prikazati kao da je to isplatio svojoj čistačici na minimalcu zaposlenoj na pola radnog vremena.

Evo zašto je sveti Nikola simbol dobrog darivatelja
U papirima sve štima i poduzetnik nije morao državi platiti porez na iznos božićnice i dara za svetog Nikolu. A dijete od spomenute čistačice ostat će zakinuto…

Poduzetnik bi time postao ‘Krampus’.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.