Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX / Ilustracija

Hrvatski pekar povukao drastičan potez i spasio biznis: ‘Morao sam to napraviti’

Autor: I.G.

Lulezim Qenaj, vlasnik pekarnice Arena u riječkom naselju Turnić, preregistrirao je pekarnicu u fast food kako bi mogao raditi i nedjeljom. “Iskoristili smo zakonske mogućnosti i osnovnoj djelatnosti pekarnice dodali i djelatnost fast fooda. Na taj način spasili smo posao, zaštitili radnike, odnosno spasili sva radna mjesta”, rekao je.

“Građanima smo omogućili da kod nas mogu kupovati svježe pekarske proizvode nedjeljama i blagdanima, tijekom cijele godine”, rekao je Qenaj za Novi list pa dodao:

“Da to nismo učinili, pola radne snage morali bismo otpustiti. Ponudili smo radnicima mogućnost da oni koji mogu i žele rade i noću, nedjeljom i praznicima, ali ih za to dodatno plaćamo, a oni koji to ne žele i ne mogu, također su imali pravo izbora.”

Ljubljana, 071022.<br />Slovenska cesta 30.<br /> Pekarnica Ana.<br /> Ana Ros, najpoznatija slovenska i sedma najbolja chefica na svijetu prema izboru The Best Chef za 2021. godinu, otvorila je butik pekarnicu u centru Ljubljane.<br /> Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Odluka Vlade

Iako će smjeti raditi nedjeljom, neće smjeti prodavati “pravi kruh”. Kako je objasnio, smjet će prodavati kruh težine do 250 grama te peciva do te gramaže i ostale proizvode koje imaju u ponudi – sokove, mlijeko, jogurte.

Naime, kako je Vlada Republike Hrvatske od 1. srpnja prošle godine ograničila rad trgovina nedjeljom, a zabrana se odnosi i na pekarnice, mnoge od njih našle su se u problemima kako dalje poslovati, a ne otpuštati radnike, dok je nekima prijetilo i stavljanje ključa u bravu.

“Posao registracije fast fooda započeli smo u jesen prošle godine, a dobivanje potrebne papirologije, obilazak inspekcije, dobivanje dozvole i svega potrebnog, posljednja kontrola i provjera jesu li zadovoljeni svi uvjeti, okončano je u studenom, tako da smo s novom djelatnošću započeli od početka prosinca prošle godine”, rekao je.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Rad nedjeljom

“Naša pekara poznata je po tome što od prvog dana, a prošle smo godine proslavili 25. godišnjicu, radi svaki dan, svih 365 dana u godini, nedjeljom i praznicima, i to od 0 do 24 sata, dakle cijeli dan i noć. Ponudili smo radnicima mogućnost da oni koji mogu i žele rade i noću, nedjeljom i praznicima, ali ih za to dodatno plaćamo, a oni koji to ne žele i ne mogu, također su imali pravo izbora.

Međutim, kada je u ljeto prošle godine stupio na snagu Zakon o trgovini koji regulira neradnu nedjelju, a kojim je u potpunosti nedjeljom i blagdanima zabranjen rad i pekarnica, znali smo da moramo brzo nešto poduzeti. Zbog toga smo se odlučili na registraciju dodatne djelatnosti fast fooda”, govori Qenaj.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.