fbpx
Foto: Brodosplit

HRVATSKI GIGANT IDE RAVNO U STEČAJ? Pljušte optužbe, spominje se skrivanje dokumentacije i brutalne cifre za odvjetnike

Autor: Dnevno.hr

Trgovački sud u Splitu i službeno je obustavio predstečajni postupak u Brodosplitu, splitskom brodogradilištu u vlasništvu Tomislava Debeljaka.

Postupak je obustavljen zbog otkrivenih nepravilnosti i nepotrebnih plaćanja kojima je prekršen Stečajni zakon.

Ako se rješenje ovog suda potvrdi na višoj instanci, odnosno postane pravomoćno, splitski škver odlazi direktno u stečaj, piše Tportal.


Pljušte optužbe: Povjerenik tvrdi da je bilo nepotrebnih plaćanja, Debeljak se brani

Epilog je to pravnog obračuna između povjerenika predstečajne nagodbe Matea Puljića i Debeljakova brodogradilišta. Sud su zatrpali dopisima u kojima i jedni i drugi tvrde da su u pravu, no čini se da je sud stao na stranu povjerenika Puljića koji tvrdi da je Brodosplit nakon zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka obavio više nepotrebnih plaćanja vanjskim suradnicima poput odvjetničkih kuća i to u stotinama tisuća kuna, dok istovremeno nije plaćao davanja državi, propisana zakonom.

Iznimno je neugodna optužba da je od Puljića skriven dio dokumentacije i to baš oko plaćanje odvjetničkog društva u iznosu od 150 tisuća kuna mjesečno. Neki od troškova su prijavljeni i za privatnu firmu koja je navodno angažirana za vođenje projekta gradnje broda koji zapravo već plovi sjevernim morima.

Debeljak tvrdi da su ti troškovi bili nužni za funkcioniranje škvera, troškove pravnog zastupanja navodi nužnima jer je vlastitu pravnu službu brodogradilište rasformiralo. Tvrdi, bili su ‘skupi i neučinkoviti’. Ostale optužbe naziva ‘omaškama’.  Zakon je svejedno prekršen, smatra sud.

U tijeku rok za žalbu, a onda odluka. Ukupna dugovanja škvera 5,5 milijardi kuna

Debeljakovoj tvrtki ostavljen je rok od dva tjedna za žalbu, nakon koje bi o njoj trebao odlučiti Visoki trgovački sud u roku od dva mjeseca. Prije službenog otvaranja stečaja moralo bi se održati jedno ročište na kojemu bi se utvrdilo jesu li ispunjeni uvjeti za to. Ako Debeljak do tada uplati pedesetak milijuna kuna potrebnih za barem privremenu deblokadu računa, otvara mu se mogućnost pokretanja kompletne procedure ispočetka – dakle podnošenja zahtjeva za otvaranje predstečajne nagodbe.

Ukupna dugovanja splitskog škvera po posljednjim informacijama su čak 5,5 milijardi kuna. Među vjerovnicima se nalazi i niz povezanih tvrtki u vlasništvu Tomislava Debeljaka, pa i Debeljak osobno, koji traži 417 milijuna kuna na ime jamstva za nepodmireni Brodosplitov kredit.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.