Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKA ZABRANILA PLASTIČNE VREĆICE ZA NOŠENJE: Čuvajte one koje imate jer od sljedeće godine ih više neće biti

Autor: Ivana Jurišić

Sabor je danas većinom glasova (75 za, dvoje suzdržanih, 43 protiv) donio novi Zakon o gospodarenju otpadom čijim stupanjem na snagu će se osam dana od objave u Narodnim novinama zabraniti stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda. U povijest tako odlaze plastični štapići, slamke, pribor za jelo i slični proizodi.

Novu 2022. ćemo započeti bez laganih plastičnih vrećica za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih, a od 3. srpnja 2024. ostati ćemo proizvoda koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike.

Po novom zakonu, obveznici izrade plana gospodarenja otpadom bit će država i županije, odnosno Grad Zagreb, koje tu obvezu do sada nisu imale već su je imale jedinice lokalne samouprave.

Zakon propisuje nadležnost županijskog upravnog tijela za vođenje Očevidnika sakupljača, a Ministarstva održivog razvoja da izdaje dozvole za gospodarenje otpadom za opasni otpad i za neopasni otpad koji se obrađuje postupcima u kojima se otpad koristi kao gorivo ili drugog načina dobivanja energije i spaljivanje otpada na kopnu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.