cropix

Hrvatska tvrtka podigla plaće: Božićnica dosegla vrtoglavu cifru

Autor: Dnevno.hr

Potpisane su izmjene kolektivnog ugovora za radnike poznate podravsko-slavonske tvrtke kojima će se povećati najniže radničke plaće. Riječ je o virovitičkoj tvrtki Hrvatski duhani koja posluje u sastavu svjetskog duhanskog diva BAT-a, vlasnika nekadašnje Tvornice duhana Rovinj. Inače, tvrtka organizira proizvodnju duhana u Podravini, na pitomačkom području i u Slavoniji.

Kako javlja Sindikat PPDIV-a čiji je predstavnik potpisao izmjene i dopune kolektivnog ugovora, dogovoreno je da se minimalna plaća radnika određuje u iznosu određenom Vladinom uredbom o visini minimalne plaće u RH.

Osim toga, dogovoreno je povećanje dodataka na plaću za rad noću s 35 na 50 posto, za rad u drugoj smjeni povećanje od 15 posto, veći je iznos troškova prehrane, regres, dar za dijete s 50 na 100 eura i božićnica u visini od najmanje 300 eura.

Gdje su nestali njemački turisti na Jadranu? Stručnjak objasnio zašto su prestali dolaziti u Hrvatsku

Sindikat svoje odradio

Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora stupaju na snagu 1. ožujka ove godine. Dakle, nove plaće radnicima će sjesti za ožujak s isplatom u travnju. Hrvatski duhani potkraj pretprošle godine imali su 180 zaposlenih čija je prosječna neto plaća iznosila 1010 eura. Te su godine ostvarili prihod od 27 milijuna eura i dobit od 2,4 milijuna eura, piše Danica.hr.

Tako su iz tvrtke odlučili nagraditi radnike, a nadaju se i kako će im se to vratiti kroz još bolji uspjeh na tržištu. Podsjećamo, u Hrvatskoj je inflacija dosegla visoku razinu te se tvrtke na razne načine pokušavaju boriti protiv iste. I dok su neki tome priskočili povećanjem plaća, neki ekonomski analitičari napominju kako povećanje plaća u vrijeme inflacije samo produbljuje inflatornu krizu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.