Hrvatska treća na svijetu po visini poreza na rad

Autor: dnevno.hr

Poslodavci imaju pred sobom zadatak smanjivanja državnog deficita, kombinirana stopa poreznog opterećenja za zaposlene trebala bi se smanjiti, kako bi se povećala zaposlenost, stvorili prepoznatljivi proizvodi i pokrenuo tok novca unutar te potom van države.

Kad se zbroje porez na dohodak i socijalni doprinosi za zaposlene s prihodima od 100 tisuća dolara, stopa iznosi 46.3 posto i na ljestvici od 114 zemalja Hrvatsku svrstava na treće mjesto, piše Jutarnji list.

Deseto istraživanje konzultantske kuće KPMG pokazuje kako velike porezne izmjene u koje se upustio ministar financija Slavko Linić nisu donijele promjene u odnosu na prošlu godinu, kad je istraživanje uključivalo 96 država. Godine 2010. kombinirana stopa poreza na dohodak i socijalnih davanja bila je čak 53.3 posto s kojom je Hrvatsku zasjela na prvo mjesto u svijetu.

Istaknimo kako je bivša HDZ-ova Vlada 2011. godine smanjila najvišu stopu poreza na dohodak s 45 na 40 posto, a zatim je ministar Linić lani smanjio stopu doprinosa za zdravstvo sa 15 na 13 posto. Hrvatska je i dalje zemalja s najvećim davanjima, kako bi bila atraktivnija po cijeni rada s vremenom bi trebalo uložiti dodatne napore. Za one koji zarađuju 300.000 dolara godišnje, ukupno opterećenje je 32.1 posto i prema tome Hrvatska drži 21. mjesto u svijetu.

U studiji KPMG-a svih 11 zemalja koje u ovom slučaju imaju kombiniranu stopu poreznog opterećenja veću od 46 posto su iz Europe. Na taj način pokrivaju visoke stope deficita, mnoge su se odlučile za razne mjere povećanja poreza na dohodak, a posebno Francuska i Španjolska. Prvo mjesto ljestvice istraživanja drži Belgija i Grčka kao druga.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.