fbpx
HrTurizam

HRVATSKA SE ZBOG TURIZMA BRŽE OD DRUGIH OPORAVLJA OD KORONAKRIZE: Ništa još nije gotovo, pandemija i dalje traje, a iza ugla vrebaju inflacija, financijski stresovi i geopolitičke napetosti

Autor: Adriano Milovan

Snažan oporavak od korona recesije vratio je hrvatsko i ostala tranzicijska gospodarstva na put rasta pa u Svjetskoj banci sada očekuju da će gospodarski rast u Hrvatskoj u ovoj godini doseći 7,6 posto, a u cijeloj regiji Europe i Središnje Azije 5,5 posto, ocjenjuje se u novom izvješću Svjetske banke Europe and Central Asia Economic Update.

Gospodarski je uzlet u velikoj mjeri potaknut oporavkom izvoza u prvoj polovici ove godine, kao i jačanjem domaće potražnje. Međutim, upozoravaju u Svjetskoj banci, uzlet izvoza i domaće potražnje mogao bi se, zbog pojave novih sojeva koronavirusa, usporiti. Što se Hrvatske tiče, ističe se u izvješću Svjetske banke, snažna gospodarska aktivnost nastavila se i u trećem tromjesečju, i to prvenstveno zato što se turistički sektor oporavio znatno brže od prijašnjih očekivanja.

U Svjetskoj banci prognoziraju da će se gospodarski rast u Europi i Središnjoj Aziji u sljedećoj godini usporiti pa bi ekonomija cijele tako shvaćene regije trebala rasti po prosječnoj stopi od 3,4 posto. Jedan od razloga za to je i očekivano ukidanje potpora za ublažavanje posljedica pandemije. Ipak, u toj međunarodnoj instituciji upozoravaju da je budućnost i dalje izrazito neizvjesna, a s obzirom na nastavak pandemije i probleme s cijepljenjem, ali i zbog ubrzanja inflacije i mogućih financijskih stresova te zbog geopolitičkih napetosti. U slučaju Hrvatske, ističe se u izvješću Svjetske banke, očekuje se nastavak snažnog i široko rasprostranjenog rasta i u naredne dvije godine, pod pretpostavkom da epidemiološka situacija ostane manje – više povoljna, a mjere socijalnog distanciranja ograničene.


„Pandemija i nadalje oblikuje gospodarsku budućnost Europe i Središnje Azije. Međutim, kako stope procijepljenosti u regiji rastu, donositelji politika sad se mogu usredotočiti na to da oporavak od pandemije bude uključiv, otporan i održiv. Stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja koje će ići na ruku poduzetništvu i podržavati dinamičnost privatnog sektora, važno je za gospodarski rast“, zaključila je potpredsjednica Svjetske banke za regiju Europe i Središnje Azije Anna Bjerde.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.