Foto: Boris Kovacev / CROPIX / Ilustracija

Hrvatska pripremila poseban program za strane radnike: Pogledajte kroz što će morati proći

Autor: Dnevno.hr

Strani radnici koji su proveli najmanje godinu dana na radu u Hrvatskoj, azilanti, ali i hrvatski iseljenici i njihovu potomci koji su se vratili u domovinu uskoro će krenuti na tečajeve hrvatskog jezika. Iako smo već neko vrijeme domaćini i poslodavci ljudima iz različitih krajeva svijeta, još uvijek nema sustavno organiziranih tečajeva, niti vaučerima kojima bi se oni financirali.

Treba reći kako je MUP prošle godine izdao 172.499 dozvola za boravak i rad stranim državljanima. Nešto više od 75.000 dozvola izdano je radnicima s ovoga govornoga područja, no ostatak je dodijeljen uglavnom ljudima iz Nepala, Indije, Filipina… Stoga je Hrvatski zavod za za zapošljavanje (HZZ) pokrenuo poziv obrazovnim ustanovama koje bi trebale dostaviti program za učenje hrvatskog kao stranog jezika. Nakon što program bude odobren, ustanove će moći podnijeti zahtjeve za vaučere.

Tako će HZZ putem vaučera sufinancirati 50 posto tečaja radnicima zaposlenima u tvrtkama s više od 250 zaposlenih, 60 posto troškova će biti pokriveno radnicima koji rade u tvrtkama s najviše 250 zaposlenih, a 70 posto kod svih ostalih, piše Forbes. Doduše, ostaju nepoznanice koliki su maksimalni iznosi financiranja u eurima, kao i rok prijave za vaučere.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dvosjekli mač

“Preostali dio troška programa pokriva korisnik, a isto može učiniti poslodavac za korisnika. Navedeno se regulira ugovorom koji Zavod potpisuje s korisnikom”, odgovorili su iz HZZ-a.

No, to bi mogao biti dvosjekli mač. Naime, ako poslodavci budu htjeli da njihovi radnici znaju hrvatski jezi, a istodobno neće biti voljni plaćati tečajeve, to bi moglo dovesti do slabog odaziva. Teško je očekivati da će strani radnici posezati u svoj džep da bi platili tečajeve. Prema izmjenama i dopunama Zakona o strancima, to će moći samo oni kojima se produlji radna dozvola nakon godine dana boravka u Hrvatskoj ili oni kojima se dozvola produlji na najmanje dvije godine.

Cilj projekta tečajeva hrvatskog jezika za strane radnike je u ovoj godini uključiti u nastavu 10.000 ljudi. S obzirom na to da je lani produljeno 40.660 dozvola za boravak i rad, a samo ove godine do 29. veljače njih 8439, jasno je da ambicije ovog programa, koji uključuje najmanje 70 nastavnih sati, nisu velike.

Opet su okupirali centar Zagreba i sada je jasno: Božinović nema nikakvu strategiju za migrante
Integracijski programi

S druge strane, Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays u Puli krajem mjeseca započinje s integracijskim programom za strane radnike pod nazivom “Welcome to Croatia” (Dobrodošli u Hrvatsku, op.prev.). Unutar programa bit će formirane grupe s 30 polaznika, a sve će trajati pet dana, odnosno 30 sati. Za učenje hrvatskog jezika predviđeno je devet sati.

Iz HGK tvrde da time osiguravaju stjecanje “nužnih razina komunikacijskih, pravnih i stručnih vještina, osnovnih jezičnih kompetencija te poslovnih znanja i kompetencija potrebnih za uključivanje stranih radnika u tržište rada te rad s gostima, klijentima i suradnicima na hrvatskom govornom području”.
Kotizacija po sudioniku iznosi 350 eura, koje će se plaćati iz članarine tvrtki u HGK ili iz vlastitih sredstava. Planiraju održati 10 ciklusa edukacija u sjedištima županijskih komora HGK ili u prostorima poslodavca ako se pojavi takav interes.

Velika promjena za električne automobile, ovaj potez mogao bi biti pun pogodak

U Zagrebu besplatno

Tečajevi hrvatskog jezika za strane radnike će za mjesec dana krenuti i u Zagrebu. Oni će za korisnike biti besplatni, a za pokrivanje njihovih troškova iz gradskog proračuna je izdvojeno 150.000 eura. Planiraju se angažirati i organizacije civilnog društva sukladno Akcijskog plana za provedbu Povelje integrirajućih gradova.

“U tijeku je priprema nabave za održavanje tečaja u ustanovama ili školama”, poručuju iz Grada Zagreba te dodaju da će se osim učenja jezika financirati i radionice o kulturi, tradiciji te kulturnim obrascima u Hrvatskoj.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.