fbpx
Foto: CROPIX

HRVATSKA POSTAJE SPAS ZA SRBIJU! Beograd nam za promjenu može reći ‘hvala’, a ne ‘ustaše jedne’: Procurio je novi dokument bijesne Unije

Autor: Dnevno.hr

Vladimir Putin pripojio je četiri ukrajinske regije Rusiji što je, naravno, izazvalo novu lavinu bijesa Zapada pa se već spominju novi oblici sankcija. Europska unija nakon jučerašnjeg dana namjerava na popis dosadašnjih restrikcija uvesti i nove proizvode čini će uvoz biti zabranjen u EU, a također namjeravaju sankcionirati poduzeća ili pojedince koji pružaju usluge ruskoj vladi ili tvrtkama iz Rusije.

Osim toga, govora je bilo i o crnom zlatu. Novost je da se uz postavljanje ograničene cijene za rusku sirovu naftu, predlaže i sankcioniranje prijevoznika koji bi prevozili takvu naftu za treće zemlje izvan EU.

Jutarnji koji piše da je imao uvid u taj dokument piše da će Europska unija ipak Beogradu dopustiti da putem Janafa uvozi sirovu rusku naftu, navodeći da je riječ o ustupku Komisije kako bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana.


Za brodovlasnike i industriju pomorskog prijevoza u EU, predviđena je derogacija za tankere registrirane u zemljama EU za prijevoz sirove ruske nafte za kupce u trećim državama, dakle izvan Europske unije. No, i za to postoji uvjet.

Tankeri iz država EU moći će prevoziti rusku naftu samo ako cijena te nafte bude na razini ograničene cijene koju će odrediti EU s partnerima, ili ispod te cijene. Predviđeni su i mehanizmi za kontrolu kojima bi se mogla utvrditi kupoprodajna cijena sirove nafte. Prijevoz sirove nafte iznad te cijene bio bi ilegalan.

Ovo izuzeće je bitno kako bi paket novih sankcija bio prihvatljiv i za države poput Grčke i Cipra, čiji tankeri ovise i o prijevozu robe na moru za međunarodno tržište izvan EU.

U prijedlogu postoji i jedna važna točka koja se tiče Hrvatske i regije Zapadnog Balkana. Pozivajući se na zaštitu energetske sigurnosti u toj regiji, predlagatelji su u dokument stavili i mogućnost derogacije zabrane prijevoza sirove ruske nafte preko Hrvatske za Srbiju, piše novinar Jutarnjeg lista Augustin Palokaj.

 

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.