Foto: Unsplash/Ilustracija

Hrvatska odavno nije vidjela ovako loše brojke: Čeka li nas val otkaza

Autor: Ivana Jurišić

Državni zavod za statistiku (DZS) u utorak je objavio prve procjene koje govore da je BDP domaćeg gospodarstva u trećem tromjesečju rastao 2,8 posto na godišnjoj razini i to 11. kvartal zaredom. Primjećuje se kako se rast gospodarstva nešto ubrzao u odnosu na prethodno tromjesečje kada je zabilježen rast od 2,6 posto.

Hrvatsko gospodarstvo raste brže u odnosu na prosjek EU, koje je prema sezonski prilagođenim podacima, stagniralo u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,1 posto.

Ipak, te brojke ne daju nam punu sliku hrvatskog gospodarstva. Dok je potrošnja kućanstva rasla na godišnjoj razini za tri posto, izvoz roba pao je za čak 20,4 posto na godišnjoj razini, što je pad od 11,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Foto: Pixabay

Smanjenje narudžbi

Kako objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny dva su ključna razloga za takvo stanje.

“Hrvatski izvoznici su se uglavnom orijentirali na jednostavne ugovorne odnose za zapadno njemačkom industrijom. Uključili su se njihove nabavne lance, ali nisu imali dovoljno i još uvijek nemaju dovoljno svojih proizvoda da bi s uključili u maloprodajne lance zbog čega se sada bilježi veliki pad izvoza”, objašnjava Novotny ističući kako Njemačka bilježi pad BDP-a zbog pada potražnje sa velikih azijskih tržišta, osobito Kine.

“Kao posljedicu vidimo smanjivanje narudžbi prema malim hrvatskim poduzećima, što nema veze sa domaćim recesijskim i inflatornim procesima. Nažalost, poduzeća koja su bila uključena u te nabavne lance nemaju razloga za optimizam, tu vidimo malo dobrih vijesti”, dodaje.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

 
Val otkaza

Na pitanje znači li to i val otkaza u drvnoprerađivačkoj industriji, Novotny odgovara da je i to moguće iako je sada nešto drugačija situacija nego za vrijeme prošle velike krize.

“S obzirom na stanje na tržištu rada i teškoće pri dobivanju kvalificirane radne snage, poslodavci se vjerojatno neće odlučiti na otpuštanje već će nastojati iz svojih rezervi premostiti to razdoblje. Recesija u tom sektoru neće trajati vječno i vjerojatno će se potražnja s tog tržišta  ubrzati za godinu-dvije”, smatra analitičar.

Hrvatsku očekuje rast BDP-a od 2,8 posto: Jednom sektoru ipak prijeti potpuni kolaps
Prema njegovim riječima drvnoprerađivačka industrija je doživjela šok kada je zbog visokih kamatnih stopa na stambene kredite pala potražnja za nekretninama u Njemačkoj. Govoreći o prognozama za rast BDP u četvrtom tromjesečju Novotny kaže da možemo očekivati sličan rast kao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Žilava domaća potražnja

“Domaća potražnja je još uvijek jako žilava, što doprinosi dobrim brojkama BDP-a. Dva su razloga za takvo stanje. Vlada je povećala plaće u javnom sektoru pa kućanstva imaju dovoljno dohodaka za trošenje, a turizam je napunio kućne proračune onih kućanstava koja se bave turizmom. Tome treba dodati i učinke europskih fondova. To su sve kratkoročni impulsi kojima je BDP dobio, ali koji nisu dugotrajni”, kaže analitičar.

Ograničenje cijene kupcima se obilo o glavu: Jedan proizvod sada plaćamo više

Novotny smatra da je veliki problem to što potrošači vjeruju da će ih uvijek netko spasiti.

“Vlada to ponavlja svaki dan, pa nije ni čudo da imaju osjećaj mogu potrošiti i da ne mogu štedjeti. Na taj način vlada zapravo upravlja svojim očekivanjima. Nažalost, takve intervencije ne mogu dugo trajati jer će se prije ili kasnije pokazati negativne posljedice takvog ponašanja”, zaključuje Novotny.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.