Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Hrvatska banka se razbacuje profitom: Obilnom će svotom počastiti čak i bivše direktore

Autor: Dnevno.hr

Čak 450 milijuna eura, odnosno neto dobit koja je viša za 89 posto u odnosu na 2022. godinu, ostvarila je lani jedna od najvećih hrvatskih banaka. Zbog toga će na skupštini, koja će se održati 10. travnja, vodstvo Zagrebačke banke donijeti odluku o isplati dividende.

Ona bi trebala iznositi 1,40 eura po redovnoj dionici. Tako će najviše novca, 431 milijun eura, dobiti većinski vlasnik, talijanska Unicredit grupa. No, i bivši menadžeri banke također će značajno profitirati. Milivoj Goldštajn će dobiti 354.200 eura dividende, Franjo Luković 280.000 eura, a Sanja Rendulić 250.600 eura. Dividendu će, i to u iznosu od 238.000 eura dobiti i Nika Horvat. Ona ima ukupno 170.000 dionica, što joj je osiguralo mjesto među prvih 10 najvećih dioničara ZABA-e, piše Danica.hr.

Zagrebačka je banka lani iz višegodišnje dobiti isplatila rekordnu dividendu od 1,69 eura po dionici. Tad je Unicredit dobio 520 milijuna eura, Luković je dobio 651.000, Rendulić 584.000, Goldštajn 425.000, a Miljenko Živaljić 421.000 eura dividende.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Poznata lica

Inače, Franjo Luković bivši je predsjednik Uprave Zagrebačke banke poznat po suradnji s brojnim političarima. Njegovo ime često se spominjalo u negativnom kontekstu tijekom privatizacije ZABA-e. Redovito je na listama najbogatijih Hrvata.

Milivoj Goldštajn je bio šef odjela Poslovnog bankarstva, a Luković mu je dao poziciju glavnog operativnog menadžera banke, što je ovaj obnašao do 2015. godine kad je sam napustio tu funkciju. Sanja Rendulić je stručnjakinja za podatke, integraciju i sigurnost u ZABA-i. Dividende bi njima, ali i ostalim dioničarima trebale biti isplaćene 13. svibnja.

HUBOL reagirao: ‘Fuchs nije jedini, liječenje moćnika preko reda je pravilo!’
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.