Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Ilustracija

Hrvatima omiljena namirnica košta kao suho zlato: Za kilogram ćete platiti čak 20 eura

Autor: Z.S.

Ako ste mislili da ćete se ove godine najesti vrganja čini se da ste se gadno prevarili. Naime, cijena karlovačkih vrganja na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka dostigla je 20 eura za kilogram. Kako se može vidjeti na fotografijama, neki ljudi su pokraj njih samo prolazili tužno ih gledajući.

Vrganji (lat. Boletus edulis) su, inače, jedne od najpopularnijih gljiva među ljubiteljima gljivarenja i gurmana.. Poznati su po svojoj obliku, okusu i aromi, te su jedna od najcjenjenijih vrsta jestivih gljiva. Poznati su po svojoj bogatoj, orašastoj aromi i nježnom, delikatnom okusu. Neki ih čak opisuju kao ‘kraljevsku’ gljivu zbog njihove izvanredne kvalitete.



Trešnjevački plac. Cijena karlovačkih vrganja na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka dostigla je 20 eura za kilogram. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Rastu u šumama, često ispod hrastova, bukvi i drugih listopadnih stabala. Pojavljuju se tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci, obično nakon kišnog razdoblja.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Osim što su iznimno ukusni, vrganji su i bogati hranjivim tvarima. Oni sadrže proteine, vitamine (posebno vitamin D), minerale i vlakna. Mogu se pripremiti na razne načine, uključujući prženje, kuhanje, konzerviranje i sušenje. Najčešće se koriste u juhama, umacima, rižotima i kao samostalno jelo.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Gulaš od vrganja

Za one kojima cijena ipak nije problem, evo jedan dobar recept za gulaš od vrganja, koji se relativno brzo spravlja.

Sastojci

1 kg vrganja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
2-3 krumpira
malo slatke mljevene paprike
2-3 prstohvata suhog mažurana
sol i papar
1 dl suhog bijelog vina
1 dl istog tog vina za kuharicu
2-3 žlice sjeckanog svježeg peršina
1 žlica sjeckanog svježeg ljupčaca


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Priprema

Vrganje očistite te ih narežite na deblje ploške. Na ulju propirjajte nasjeckani luk ,kojeg ste malo posolili, i češnjak, posipajte mljevenom paprikom, pa dodajte vrganje.

Sve skupa još jednom posolite i popaprite. Kratko pirjajte dok ne puste većinu svoje vode i omekšaju, pa zalijte vinom, a po potrebi i vodom. Kad opet provri dodajte krumpir narezan na kockice i posipati mažuranom. Pirjajte dok krumpir nije gotov, pa dodajte nasjeckani ljupčac i peršin. Lagano promiješajte te dosolite i popaprite po potrebi.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX




Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.