Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatica otkrila na koje je načine šef svakodnevno maltretira: ‘Ženo, daj otkaz i bježi’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Samo u prošloj godini Udruzi Mobbing se za pomoć javilo 1.196 zaposlenika, od kojih se njih 816 obratilo zbog mobinga, šikaniranja, maltretiranja, vrijeđanja, uznemiravanja i diskriminiranja. Gledajući te brojke važno je napomenuti kako se većina maltretiranih nikada ne usudi potražiti pomoć, već trpe takvo ponašanje svojih nadređenih kako ne bi izgubili posao.

Koliko stvari ponekad mogu eskalirati pokazuje jedna objava na Facebook stranici “Crna lista poslodavaca, djelatnika i upita za poslove” gdje se jedna članica koja je htjela ostati anonimna obratila za pomoć.


‘Trebam li ići na bolovanje’

“Molila bih za neki savjet. Naime, moj šef nema nikakvu normalnu komunikaciju ni sa mnom niti s kolegama, deračina non-stop. Čak je u jednom trenutku došlo do bacanja stvari na djelatnicu (mene).

Trebam li ići na bolovanje zbog psihičkog maltretiranja? Što mi je dalje napraviti? S njim se ne može razgovarati, svakim danim je sve gore i gore. Također nam je na pismeno dao da će nas provjeravati na kamerama (što je koliko znam zabranjeno, ako griješim ispravite me)”, napisala je žena u objavi.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Odmah su se javili brojni građani sa savjetima.

“Slijedeći puta kad nešto baci na nekoga, zovite policiju. To je nasilje. Otiđite na bolovanje nakon prijave, prijavite inspekciji itd. Ako ste na neodređeno ne može vam dati otkaz dok ste na bolovanju. Tražite drugi posao”, bio je jedan od savjeta koji je dobila.

“Ne razumijem zašto ljudi pristaju i dvije minute raditi kod takvog psihopata? Trebale biste se sve/svi udružiti i lijepo njemu prijava, ako ništa, snimiti ga da se tako ponaša. Ja na nekim razgovorima kažem da odmah odlazim ukoliko se događa neko deranje i maltretiranje. Žalosno je da se to mora naglasiti, ali sudeći po ovoj objavi, očigledno mora. Živjela Hrvatska”.

‘Ne trpi ništa i bježi’

“Drugi put kad to napravi odmah zvati policiju i prijaviti pokušaj ubojstva. Bio je nedavno takav jedan slučaj u Bosni gdje je vlasnik hotela premlatio djelatnicu. Kad se saznalo ime hotela propao je u roku od tjedan dana jer su svi otkazali rezervacije. Ako jednostavno date otkaz, onda ste kapitulirali bez ispaljenog metka, a pretpostavljam da se ne radi baš o nekom moćniku koji je iznad zakona već o običnom siledžiji koji razumije jedino silu”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Ženo, daj otkaz i bježi! Posla ima gdje hoćeš. Ja sam imala sličnu situaciju, doživjela sam stresa dovoljno za razboljeti se. Nađi posao gdje ćeš imati vlastiti mir, gdje te nitko neće maltretirati i gdje ćeš normalno raditi svoj posao. Meni su tako bili utuvili u glavu da nigdje neću naći bolji posao, ali su se gadno prevarili. Ne trpi ništa i bježi, spasiti ćeš sebe i svoje zdravlje”.
“Super za kamere, neka ih postavi. Barem ćete i vi imati dokaz kako se ponaša. Snimke bez problema možete upotrijebiti i na sudu”.

Prvi korak u zaštiti od mobinga

Na web stranici pučke pravobraniteljice piše kako je prvi korak u zaštiti od mobinga obraćanje poslodavcu, točnije ovlaštenoj osobi za primanje i rješavanje zahtjeva za zaštitu dostojanstva radnika ili sindikalnom povjereniku.

“Ovisno o tome radi li se o poslodavcu iz državnog, javnog ili privatnog sektora, postupak i mjere mogu detaljnije biti određene još i kolektivnim ugovorom, sporazumom između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu. Ako nakon toga poslodavac radniku ne pruži primjerenu zaštitu, odnosno ne poduzme mjere za sprječavanje mobinga ili su one neprimjerene, daljnja se zaštita dostojanstva može zatražiti isključivo u sudskom postupku.

Hrvat progovorio o svom minusu: ‘Najviše me živciraju dušobrižnici koji mi sole pamet’
Također, neovisno traje li radni odnos ili je u međuvremenu prestao, moguće je i podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja tako postupa radnika jer vrijeđanje, ponižavanje i zlostavljanje kojim se narušava nečije zdravlje ili vrijeđaju prava na radu ili u svezi s radom, mogu predstavljati kazneno djelo.

Dodatno, nadležnom sudu se moguće obratiti i zbog naknade neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti uslijed mobinga na radnom mjestu, a u slučajevima kada se radi o mogućem seksualnom uznemiravanju, žrtva se može obratiti i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova”, savjetuje pučka pravobraniteljica.

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.