Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvati vjeruju državi iznad svih očekivanja: Pogledajte samo što su napravili danas do 11 sati

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Građanima je u ponedjeljak po prvi puta u povijesti ponuđen upis trezorskih zapisa. Ministarstvo financija i FINA započeli su proces po uzoru na ranije izdane narodne obveznice. Građani koji su uložili u trezorske zapise za godinu dana mogu očekivati prinos odnosno zaradu od 3,75 posto.

Hrvatima se pruža odlična prilika za zaradu: Evo što moraju odmah napraviti


Premijer Andrej Plenković se na sjednici Vlade pohvalio povjerenjem građana u državu. Iako je ministarstvo putem trezorskih zapisa namjeravalo prikupiti 440 milijuna eura, do četvrtka u 11 sati građani su upisali trezorskih zapisa u vrijednosti od čak 492 milijuna eura.

Bolji uvjeti nego u bankama

“Riječ je o još jednom važnom projektu, gdje smo kao Vlada pokazali da s godišnjim prinosom od 3,75 posto, koji je čak viši nego dvogodišnji prinos na državnu obveznicu, nudimo našim građanima način da ulože svoj novac, iskažu povjerenje prema državi, prema njenim financijama i time dobiju bolje uvjete nego što bi dobili na, primjerice, štednju u bilo kojoj od komercijalnih banaka u razdoblju od godinu dana”, rekao je premijer.

Jagma za trezorskim zapisima: Zbog nekoliko razloga bi ‘očekivano dobar’ interes mogao splasnuti

Podsjetimo, nominalna vrijednost trezorskih zapisa je 1000 eura. Građani ih mogu upisati po diskontnoj cijeni od 963,95 eura, dok će razliku do nominalne vrijednosti dobiti natrag za godinu dana kao jamčeni prinos. Taj prinos iznosi 3,75 posto, što je trenutno više od kamata na depozite u bilo kojoj banci, ali i dvostruko više, napomenuo je premijer, od dvogodišnjeg prinosa državnih obveznica.

Jedna osoba upisala 25 trezorskih zapisa

Kako je objasnio Plenković, trezorske zapise je dosad upisalo oko 24.000 osoba, što znači da je svaka osoba kupila u prosjeku 25 tih vrijednosnih papira. Osim primamljive stope prinosa, čini se da je građane privukla i činjenica kako ti prinosi od 1. siječnja neće biti zahvaćeni porezom na dohodak.
Država nudi primamljivu ulagačku ponudu: Evo kada počinje prvi krug i koliki je minimalni ulog

Upis trezorskih zapisa za građane traje do 20 studenog u 11 sati. Poslovni ulagači također će dobiti priliku za upis, ali između 9 i 11 sati 21. studenog.
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.