Foto: Građevinski radnik/ Unsplash Iliustracija

Hrvati u Njemačkoj koji rade ove poslove imaju najveće mirovine: Za mnoge ne treba škola

Autor: N.K

Visina mirovina u Njemačkoj je kompleksna tema koja ovisi o različitim faktorima, prilagođena je svakom osiguraniku, ali određene karijere mogu rezultirati izdašnijim mirovinama.

Broj godina uplaćenih doprinosa, dob za odlazak u mirovinu, prosječni dohodak tijekom radnog vijeka te težina posla sve su važni čimbenici koji utječu na visinu mirovine. Međutim, koja zanimanja nude najbolje mirovinske uvjete i zašto?

Faktori koji igraju ulogu u određivanju visine mirovine uključuju, broj godina doprinosa, prosječni dohodak, vrstu mirovinskog plana, broj djece, težinu posla. Što više godina radite i što su vaši prosječni prihodi tijekom karijere veći, to će vaša mirovina biti veća. Dodatno, veći broj plaćenih bodova i veći prihodi tijekom mirovinskog razdoblja mogu se ostvariti kroz podizanje djece ili obavljanje posebno zahtjevnih poslova.

Kada birate karijeru s ciljem osiguranja visoke mirovine, važno je uzeti u obzir ne samo visinu prosječnih primanja već i dugoročnu održivost tih prihoda tijekom radnog vijeka. Prema njemačkom zakonodavstvu, potrebno je uplaćivati doprinose tijekom 45 godina prije nego što se može otići u mirovinu, piše Fenix.

Foto: Ilustracija: Niksa Stipanicev / CROPIX

Profesije s dobrim mirovinama koje ne spadaju u posebno teške poslove

Među profesijama koje obično donose visoke mirovine su, državni službenici, liječnici, odvjetnici, piloti, menadžeri

Osobe s ovim zanimanjima često ostvaruju visoke mirovine. Primjerice, državni službenici imaju najveća mirovinska prava jer uplaćuju u državnu mirovinu tijekom cijelog radnog staža, prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova.

Liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri iz različitih sektora također obično primaju visoke mirovine zbog svojih visokih primanja i dugogodišnjeg radnog staža do dobi za mirovinu. Osim toga, zaposlenici s visokim primanjima često imaju mogućnost izraditi privatne mirovinske planove.
Foto: Unsplash

Poslovi s posebnim propisima često donose veće mirovine, uključujući i dodatne beneficije kao što su raniji odlazak u mirovinu ili dodatak na mirovinu na temelju prosječnog dohotka.

Poslovi koji se smatraju teškim uključuju građevinske radnike, krovopokrivače, keramičare, zidare, radnike u metaloprerađivačkoj industriji, graditelje cesta i rudare. Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterije, uključujući fizički i psihički stres. Hoće li ti poslovi rezultirati visokom mirovinom, ipak ostaje individualno.

Poslovi s posebnim propisima: Ova zanimanja dobivaju veće mirovine

Težina posla odražava se i na visinu mirovine. Primjerice, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobivaju više platnih bodova, mogu ranije otići u mirovinu ili im se na mirovinu dodaje određeni postotak prosječnog dohotka.
Foto; Thomas Koehler/Guliver

Sljedeća zanimanja često se smatraju teškim poslovima: građevinski radnik, krovopokrivač, keramičar, zidar, radnik u metaloprerađivačkoj industriji, graditelj, cesta, rudar.

Dio mirovinskih fondova nadoknadio prošlogodišnje minuse: Spasilo ih je ulaganje u jednu stvar

Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterije. U pravilu se vodi računa o fizičkom i psihičkom stresu, objašnjavaju njemački mediji. Hoće li ti poslovi kasnije dovesti do maksimalne mirovine ostaje individualno.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.