Foto: Guliver/Pixabay

Hrvati u Njemačkoj bi lagano mogli ubrati 3 tisuće eura: Vlada ima dobre vijesti

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Iako je stopa inflacije u Njemačkoj u studenome pala na 3,2 posto, što je najniža stopa od lipnja 2021. godine, stanovnici s niskim primanjima često imaju problema sa plaćanjem osnovnih životnih troškova. Njemački zakon predviđa dodatak za zaposlenike do 3.000 eura, kao kompenzaciju za inflaciju, dok umirovljenici također čekaju jednokratnu isplatu ili subvenciju.

Prema informacijama Fenix magazina, dodatak za zaposlene predstavlja dobrovoljnu naknadu koju isplaćuju poslodavci, a prema najavi njemačke vlade, do kraja 2024., takve isplate bit će moguće bez poreza i doprinosa za socijalno osiguranje. Uz to, umirovljenici također imaju pravo na bonus, zahvaljujući nedavnom kolektivnom ugovoru za javni sektor.

Foto: Pixabay

Jednokratna isplata za umirovljenike

U nacrtu zakona stoji da će primatelji mirovina dobiti jednokratnu isplatu od 1.240 eura u lipnju 2023., ovisno o visini mirovine i stopi udjela. Za razdoblje od srpnja 2023. do veljače 2024., mjesečno će primati 220 eura, također ovisno o visini mirovine i stopi udjela. Maksimalna isplata neće biti oporezivih 2.152,50 eura za umirovljenika s najvišom stopom mirovine.

Stigla važna obavijest za umirovljenike: Ovo morate napraviti da ne ostanete bez dodatka

Međutim, kritike stižu zbog nejednakog tretmana, budući da oko 21 milijun umirovljenika koji nisu bili državni službenici nemaju pravo na inflacijsku naknadu. Društvena udruga VdK ističe nepravednost ovakvog pristupa.

Unatoč povećanju zakonskih mirovina od 4,39 posto na zapadu i 5,86 posto u novim saveznim zemljama od 1. srpnja 2023., nedostatak inflacijske naknade je razočarao umirovljenike, posebno s obzirom na rast cijena hrane, koji iznosi 13,7 posto u lipnju 2023. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.
 

 
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.